Pirelli пуска гуми, които са свързани с интернет

  • Новите гуми на Pirelli ще си комуникират с останалите гуми по пътищата през 5G мрежата Новите гуми на Pirelli ще си комуникират с останалите гуми по пътищата през 5G мрежата

07 Dec 2019

Освен ако не сте живели в пещера, сте забелязали, че през последните няколко години колите ни масово се дигитализират. Нещо повече, те са свързани в облака и една с друга, като тази тенденция за добро (в повечето случаи) или лошо (по-рядко) обхваща все повече детайли в колата. Скоро и гумите ще са в облака, поне според Pirelli.

Италианската компания разработва гума, която събира данни за пътните условия и ги праща към централния компютър в колата ви, за да може той да настрои окачването, двигателя и каквото друго ви хрумне. С помощта на 5G гумата праща информация и на следващите ви автомобили. 

Системата се състои от корпус с размерите на монета, който е скрит във вътрешността на гумата и съдържа сензор, процесор и комуникационна електроника. Системата има множество възможности - например в случай на аквапланинг сензорите предават информацията към колата, която настройва двигателя и окачването, а освен това предупреждава следващите ви автомобили за опасността през 5G мрежата. Естествено сензорите следят налягането, температурата и степента на износване на гумите. Това е особено полезно при камионите, защото така в сервиза знаят още преди да сте пристигнали кои гуми ще се нуждаят от сервизиране или замяна.

Засега Pirelli тества новите си умни гуми с камиони и с леки коли от класа на Audi A8, като се надява, че в рамките на две години ще може да ги предлага на пазара.

 

Първородната Godzilla!