Работниците в заводите на Audi използват екзоскелети, за да не се уморяват

  • Вижте екзоскелетите, с които работят служителите в завода на Audi в Инголщат Вижте екзоскелетите, с които работят служителите в завода на Audi в Инголщат

12 Dec 2019

Audi използва екзоскелети (външни скелети) за своите работници от близо четири години. Отскоро обаче компанията смята да внедри нов тип екзоскелети за по-голям брой работници на поточните линии. Audi в момента изследва ползите от използването на екзоскелети за работниците, които извършват дейности с високо вдигнати ръце, като целта е устройствата да пазят ставите и да намалят умората в мускулите.

Първоначално 60 души ще използват екзоскелетите за няколко седмици в бояджийното, а също на поточната линия в Инголщат.

“Служителите са най-важният ни ресурс. Като постоянно намаляваме натоварването в производствените ни центрове, ние подобряваме здравето и физическото състояние на нашите работници. Новите технологии, като екзоскелетите, с които подобряваме производството си, също допринасят за това” заяви Петер Кьослер, член на управителния борд на Audi за производство и логистика.

Целта на изследването, което Audi провежда, е да разбере дали екзоскелетите ограничават по някакъв начин движението на работниците, доколко им помагат или пречат.

Засега екзоскелетите се използват при поставянето на спирачните линии, завиването на панелите под колата и поставянето на антикорозионно покритие. Системите, които работниците на Audi тестват, са Paexo на Ottobock и Skelex 360 на Skelex. И двете системи се носят като раници, като идеята им е енергията от ръката да бъде абсорбирана или прехвърлена върху бедрата. Това се случва изцяло механично.

 

Лукс от Китай!