Toyota GR Yaris е анаболна оса с 261 коня, три педала и двойно предаване

  • Галерия с 20 снимки. Галерия с 20 снимки.

10 Jan 2020

Не я очаквахме, не и такава, каквато е. Освен, че е прекрасна, Toyota GR Yaris е рали бегачка в шосеен вариант, благословена от не кой да е, а г-н Томи Макинен. Ако не знаете кой е той, проверете в Google. Колата е плод на труда на състезателния отдел на Toyota Gazoo Racing и действително ползва някои „ралиджийски“ технологии.

Като например системата за многоточково 'jet' смазване на буталата, частично фрезования всмукателен колектор и изпускателните клапани с голям диаметър. В резултат на тези и още работи, 1,6-литровата 3-цилиндрова турбо машина генерира 261 к.с. и 360 Нм. При маса от 1280 кг (алуминиеви капаци и врати; нов тип карбонов полимер за тавата), което означава 4,9 кг/к.с. Идеааално за 5,5-секундно ускорение от 0-100 км/ч и за максимална скорост от 230 км/ч.

Още по-добре е, че въпросните показатели се предават през 6 степенна механична - ура! - кутия на 4-те колела. Системата за двойно задвижване е кръстена 'GR-Four' и използва „леко различаващи се предавателни числа за предната и задната ос“. Toyota казват, че на теория 'GR Four' може да прехвърли до 100% от тягата само на предната ос или само на задната.

Тооооест, GR Yaris може да си „жонглира“ с посоката и количеството въртящ момент, между предните и задните колела, благодарение на „много отзивчив куплунг“. Това може да се предопределя и от шофьора, чрез разположен пред скоростния лост въртящ се селектор. При избран нормален режим, разпределението на тягата е в съотношение 60% : 40% в полза на предната ос. В режим 'Sport' то се измества на 30:70, а при избран 'Track' – 50:50.

Отделно, срещу допълнително заплащане, може да снабдите тази джобна ракетка с по един 'Torsen' отпред и отзад. Те са част от опционалния 'Cirquit Pack', който включва още по-стегнато окачване, 18-инчови ковани BBS-ки и четири броя Michelin Pilot Sport 4S с размери 225/40 R18. Спирачките също са подобаващи – 356-милиметрови дискове и 4-бутални апарати отпред и 297-милиметрови дискове и 2-бутални апарати отзад.

Първородната Godzilla!