Започва новият сезон в F1, но с отменен старт, състезание без публика и съмнения дали Ferrari ще участва навсякъде

  • Започва новият сезон в F1, но с отменен старт, състезание без публика и съмнения дали Ferrari ще участва навсякъде

09 Mar 2020

В неделя започва новият сезон във Формула 1 с Гран при на Австралия на “Албърт парк”. Първият сезон с 22 състезания обаче е заплашен от провал или поне от много нисък зрителски интерес. От една страна колите бяха променени съвсем малко през зимния период и очакванията са, че Хамилтън и Mercedes отново няма да срещнат сериозна конкуренция, което отблъсква публиката. Всички отбори са концентрирани върху 2021 и големите промени, които тя ще донесе.

От друга страна масовата паника, завладяла света във връзка с разпространението на коронавируса, доведе до отмяната на старта в Китай (все още не е определена дата за провеждането му, но вероятно китайската Гран при ще се случи към края на сезона) и провеждането на първото състезание от Формула 1 без публика - Гран при на Бахрейн на 22 март.

В Австралия случаите на заболели от вируса са повече, отколкото в Бахрейн, но въпреки това за началото на сезона трибуните ще бъдат ако не пълни, то поне отворени за достатъчно смелите почитатели на спорта.

Ако Ханой не отложи състезанието си, то на 5 април ще видим и първото състезание във Виетнам - на градска писта с дължина 5,6 км.

Спортът е заплашен не само от отмяна на стартове, но и от опасения, свързани със способността на Ferrari и AplhaTauri (това е новото име на Toro Rosso) да подготвят адекватно болидите си. Карантината в Северна Италия пречи на придвижването на инженерите на отборите, както и на работата на заводите им. Вирусът заплашва и нормалната доставка на гуми от Pirelli, отново заради карантината в Италия. Управляващият директор на Формула 1 Рос Браун вече даде да се разбере, че ако някой от италианските отбори бъде възпрепятстван да пристигне за състезание, то такова състезание просто няма да се проведе.

 

Първородната Godzilla!