McLaren Elva M1A и M2A Theme от MSO с по 815 коня. И без покрив

  • Галерия с 20 снимки. Галерия с 20 снимки.

07 Apr 2020

Заглавието може и да ви звучи, като разговор между програмисти, но си има по-просто обяснение – това са две версии на една и съща екстремна кола, McLaren Elva, дело на McLaren Special Operations.

Черният McLaren e Elva M1A, със състезателна ивици в ‘Magnesium Silver’ и още по-тънка ивица в ‘Accent Red’… Откъде идва четворката? От историята на Брус Макларън.

Разцветката на Elva M6A пък е вдъхновена от болида с който Брус печели сезона в Can-Am през 1967-ма. Отстрани дори е поставен подписа на г-н Мкларън, както и надпис ‘MCLAREN CARS’, за да се знае.

Какво обаче представляват двете коли по същество? Еlla va означава „тя отива“ на френски, каквото и да искат да кажат от маркетинговия отдел на британците. Изцяло новият роудстър на McLaren е част от серията Ultimate заедно със Senna и Speedtail.

Задвижването е на задните гуми и идва от 4-литровия V8 на компанията, който тук произвежда 815 к.с. и 800 Нм. Свързан е към маниакално бърза 7-степенна скоростна кутия с два съединителя. Еlva вдига 100 км/ч за по-малко от 3 секунди и 200 км/ч за (внимание!) точно 6,7 секунди. Това е по-бързо от Senna! Elva е вдъхновена от класическите M1A, M1B и M1C - спортните коли от 60-те. Компанията ще произведе едва 399 екземпляра, всеки с цена от 1 690 000 долара.

Elva е първият McLaren със система за обграждане на пътниците с нещо като въздушен пашкул. Странното нещо използва въздуха, който се блъска в каросерията при висока скорост и го завихря пред пътниците, така че те да останат на спокойствие в окото на бурята. Колата може да се използва и с каски, но умната аеродинамика не ги налага.

В задницата се намира внушителен спойлер, който автоматично се регулира в зависимост от скоростта и избора на режими от шофьора. Системата работи заедно с внушителния заден дифузьор, който изтегля въздуха, завихрен от напълно равния под.

Супер мощен двигател с над 800 коня, две места, задно и липса на покрив? Ferrari също имат какво да кажат по темата. Кликнете тук за екстравагантните Monza SP1 и SP2.

Първородната Godzilla!