McLaren не се отказва от ДВГ, ще използва синтетични горива

  • Инженерите на McLaren смятат, че синтетичните горива може да спасят двигателя с вътрешно горене Инженерите на McLaren смятат, че синтетичните горива може да спасят двигателя с вътрешно горене

11 Apr 2020

Ето това е начин на мислене, който ни харесва: McLaren предлага алтернатива на електромобилите, която ни допада. Какво ще кажете, ако се окаже, че двигателят с вътрешно горене не е казал последната си дума? Британската компания смята, че вместо да преминава към електрически двигатели, има по-добре решение за борбата с вредните емисии: синтетично гориво.

Оперативният директор на компанията Дженс Лудман заявява пред Autocar, че McLaren е в ранен етап от разработката на двигател, който ще използва синтетично гориво. Според него това би могло да се окаже ефективно решение в борбата с вредните емисии като самостоятелен тип задвижване или в комбинация с батерии.

Какво е синтетично гориво? Гориво, което се получава с помощта на възобновяеми енергийни източници. Съставките са вода, много енергия и въглероден диоксид. Скъпо е, но при горене отделя много по-малко или почти никакви вредни емисии, в сравнение с базираните на петрола горива. Изисква много енергия за производство, но и поглъща много въглероден диоксид, което е супер за въздуха.

McLaren не изключва синтетичните горива да се използват както за моделите, които в момента се задвижват от бензинови мотори, така и за бъдещите хибриди и плъгин хибриди в комбинация с батериите. Но от компанията обещават едно - в основата на колите им винаги да бъде максималната динамика и скорост. Ура!

 

Първородната Godzilla!