Тази Honda S800 е прекрасна. Двигателят се развърта до 10 000 оборота

  • Галерия с 36 снимки. Галерия с 36 снимки.

20 Apr 2020

Honda S800 е много интересен автомобил, дори в сериен вид. Наследник на S600 и предвестник на произвежданата много по-късно S2000, тази кола е супер компактна и с двигател, проектиран на базата на мотоциклетен агрегат.

Поради тази причина 791-кубиковият 4-цилиндров редови мотор се развърта до 10 000 об/мин! Максималната му мощност е малко над 70 к.с., които идват при 8000 об/мин., а максималната скорост на S800 е около 160 км/ч. Произвежда се между 1966 и 1970-та, като през 67-ма е определена за „Най-бързата кола с 1-литров двигател“.

Конкретният екземпляр далеч не е сериен и е дело на американския актьор с китайски произход Даниел Лу. Или по-скоро, негова е идеята, а реализацията е на различни майстори. Бодикитът например е по скица на Даниел, разработен и произведен от японския специалист Кей Миура, известен с „раздувките“ си ‘Rocket Bunny’ и ‘Pandem’.

Актьорът купува колата от приятел, видимо в добро състояние. При разглобяването обае се оказва, че ръждата е навсякъде, включително и сериозно засегнала шасито. Даниел намира кола-донор, откъдето взима рамата и различни панели за каросерията. Във видеото на Лари Чен, той казва, че 2500 часа работа са отишли само за премахването на ръждата.

Светлините също не са оригинални. Фаровете са мотоциклетни, произведени от фирмата Marchal, а стоповете – за Ferrari GTO. „Серийните задни светлини също са чудесни“, казва Даниел, „но бяха счупени, а нови или здрави не можете да намерите никъде“. Затова задницата е изпълнена в стила на италианските класики, докато изпускателната система е вдъхновена от Jaguar E-type. Тя е изработена от неръждаема стомана.

Колелата пък са смес от оригиналната визия и доработки по вкуса на собственика. Те са много малки, 13x7 отпред и 13x8 отзад, окомплектовани с гуми Toyo Proxes. Колкото до интериорът, червената кожа е логичен избор за черен автомобил, когато искаш да постигнеш „гангстерска визия“, каквато е била идеята на Даниел.

Първородната Godzilla!