Audi R8 Twin Turbo с 912 к.с. от Hennessey Performance

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

21 Apr 2020

„Повечето хора ни познават заради оптимизациите на американски автомобили“, казва основателя на компанията Джон Хенеси. „Но ние прилагаме същите инженерни принципи и на европейски суперколи, като например Audi R8 и неговия италиански братовчед Lamborghini Huracan“.

Вероятно знаете, че двете коли са технически идентични и задвижвани от прекрасния 5,2-литров атмосферен V10, чиято мощност варира в зависимост от избраната модификация. В случая на колата, която са модифицирали Hennessey Performance, това са 562 к.с. и 550 Нм, идващи серийно с Audi R8 Spyder.

Защо тексасците не са предпочели мощната 602 коня версия plus? Най-вероятно защото е било безсмислено да се взима осезаемо по-скъпата модификация, която ползва същите части, при положение, че след тяхната ‘Twin Turbo’ терапия, резултатът ще бъде същият.

Пълното наименование на колата е Audi R8 V10 Spyder HPE900, като последното трибуквено означение, следвано от число, наистина сме свикнали да виждаме по панелите на Corvette, Mustang модели на Cadillac и други щатски машини. Число, което означава ориентировъчната мощност на изпълнението.

Числата – 912 к.с. при 7400 об/мин и 752 коня замерени на колелата. Замереният на дино стенда максимален въртящ момент е 740 Нм при 0,4 бара налягане на двете Precision 6266 турбини. Приятно увеличение с 350 пункта над заводските „атмосферни коне“, още повече, че Hennessey се хвалят, че на пазара има много туин турбо комплекти, но те дават най-надеждния и гаранция от 12 хил. мили (ок 20 хил. км).

Динамиката: американците дават 0-60 мили в час за 2,6 секунди, което означава 0-96 км/ч или 0-100 км/ч за около 2,8 сек. Дават и ¼ миля за 9,8 секунди с терминална скорост 233 км/ч. За сравнение, серийното Audi R8 Spyder вдига сто за 3,5 секунди и развива 322 км/ч. Колко е максималната скорост на HPE900 не пише никъде, но вероятно е повече от достатъчна.

Ето, че Hennessey не правят само американски автомобили. Тексасците правят дори електрически, като първата им такава кола е Porsche Taycan. Кликнете на тази снимка за подробностите.

Много практичен и интересен!