Тази Skoda има два багажника, мотор отзад и е произведена само в един екземпляр


24 Apr 2020

1000 MB - или 1000 малки болести, както я наричаха у нас, беше един от доста успешните модели на Skoda в миналото. През 60-те години на миналия век от него са произведени около 450 000 екземпляра от различните нива на оборудване и с двата различни двигателя - 1- и 1,1-литрови. Но измежду тях има само една единствена бройка комби, което носи звучното име 990 Hajaja.

Тази кола е един доста интересен проект. Както и при останалите 1000 и 1100 модели, двигателят е разположен отзад и предава тяга директно към задните колела. Това е една доста предизвикателна конструкция, когато говорим за комби автомобил - все пак, зад седалките е пространство, което трябва да се използва за товарене.

Все пак, инженерите от Млада Болеслав успяли да напъхат малкия 4-цилиндров агрегат някъде върху задната ос, но това се отразило на малко по-високия под на багажника. Добрата новина е, че компактното комби всъщност има два багажника, тъй като серията MB (което всъщност идва от Млада Болеслав) има пространство за багаж отпред.

По време на двумесечни тестове и изминати около 7000 километра, машината се държи относително добре, но показва един сериозен недостатък, който в последствие се оказва фатален за бъдещето й. Поради ограниченото пространство и малкия охладителен кръг, колата вдига по-висока температура от предвиденото и това се оказва достатъчно проектът да бъде замразен. А и, честно казано, обслужването и ремонта на двигател, затънтен под багажника, си е трудна работа.

990 Hajaja си остава в един-единствен екземпляр, който в момента е изложен в музея на марката в Млада Болеслав.

Първородната Godzilla!