Рокадите в F1 започват: Фетел напуска Ferrari след края на сезона

  • Рокадите в F1 започват: Фетел напуска Ferrari след края на сезона

12 May 2020

Сезон 2020 във Формула 1 още не е започнал, а първата голяма рокада вече е факт. Себастиан Фетел ще направи последния си сезон с Ferrari. 4-кратният световен шампион с Red Bull така и не успя да стигне върха с Черните кончета, като на два пъти завърши сезона на второ място. Ferrari нямат пилотска титла от 2007, когато Кими Райконен за последно им я осигури.

Според италианските медии Скудерията е предложила на Фетел едногодишен договор за 2021, но със значително по-ниска заплата, отколкото той е получавал досега. За сравнение още преди месеци екипът си осигури подписа на Шарл Льоклер до края на 2024 с безпрецедентен 5-годишен договор. Още в първия си сезон за Ferrari Льоклер спечели повече точки и победи (две срещу една) от именития си съотборник.

Кой ще замести Фетел? Ferrari ще търси втора цигулка - пилот, който да допълва екипа и да помага на Льоклер, като специалистите сочат за евентуални наследници на Фетел Дани Рикиардо от Renault (бивш пилот на Red Bull), Карлос Сайнц от McLaren и Антонио Джовинаци, който е протеже на Кончетата. Както винаги в такива случаи се спряга и името на Люис Хамилтън. Слуховете неведнъж пращат Хамилтън да завърши кариерата си във Ferrari, но засега британецът изглежда категоричен само в едно - че ще се бори за седмата си титла през сезон 2020 с Mercedes.

А накъде ще се запъти Фетел? Още по-неясен въпрос. Завръщане в Red Bull със сигурност би зарадвало Honda, но Себастиан едва ли гори от желание да отиде в отбор, който вече е изграден около Макс Верстапен. Още повече, че знае как Red Bull умее да се изгражда около един пилот.

По-реалистични изглеждат слуховете за McLaren, макар британският отбор да започна доста успешно да гради млада пилотска двойка след ерата Алонсо. Пристигане в Уокинг би значело Фетел по един или друг начин да влезе в семейството на Mercedes, защото тандемът McLaren-Mercedes се завръща от 2021.

Според някои Себастиан или ще намери отбор, способен да се бори за място на подиума, или ще напусне спорта окончателно.

На този фон са възможни десетки варианти за рокади с настоящите пилоти в решетката. А ако смятате, че кашата не е пълна, сложете и името на Алонсо в сметките, защото испанецът неведнъж даде да се разбере, че при достатъчно добро предложение би могъл да се върне в спорта...

 

Много практичен и интересен!