В този 1994 Chevy Suburban работи 9,9-литров V8 с 550 коня

  • Галерия с 4 снимки. Галерия с 4 снимки.

29 May 2020

Car & Driver изкараха от архивите си тест на този любопитен… камион, а ние нямаше как да не го публикуваме, защото  харесваме американските автомобили. И големите двигатели.

Това, което виждате на четирите снимки е Chevrolet Suburban, модифициран от щатската фирма Lingerfelter Performance Engineering. Oснованa и воденa от г-н Джон Лингерфелтер, работилницата набира скорост с модифицирането на Corvette-и, като днес каталогът и с тунинг части е сериозен и обхваща най-различни модели на GM.

Колата от снимките е външно заводски изглеждащ Chevy Suburban от 1994-та, който стандартно е влязъл в работилницата на Lingerfelter със 7,4-литров V8 с около 240 к.с. Който г-н Джон изхвърля в кофата и на негово място намества 9,9-литров агрегат на Mercury Marine, V8 мотор за… бързо лодки. Двигателят е пипнат и откъм инжектори и всмукателна система.

В резултат едрият и обтекаем колкото остъклен балкон Suburban може да се похвали с мощност от 550 к.с. и максимален въртящ момент от 958 Нм. Същият минава през 4-степенният автомат GM 4L80-E, подсилен за целта.

В оригиналния материал на Car & Driver от 94-та пише, че камиончето прави 0-100 за 4,8 секунди. Много сериозно постижение, още повече, като се вземе предвид масата му от… 2,8 тона. Разход на гориво? В статията се споменава 8 мили за галон, което означава почти 30 л/100 км. Което не е изненада и е постижимо също от „европейци“, като Merc G 63 например.

Когато правехме проучването за този материал попаднахме на още една статия за такъв Suburban в The Drive, цитиращи сайт за продажба на автомобили. Екземплярът там бе на 81 хил. мили и с цена от 17 хил. долара.

Разгледайте галерията, след което може да кликнете на този Chevy Express, който се предлага серийно със 6,6 V8 и 400 коня.

Много практичен и интересен!