Франция субсидира с до 12 хил. евро покупката на електрическа кола

  • В Париж и други големи градове на Франция отдавна работят програми за споделено пътуване, като повечето от тях използват електромобили В Париж и други големи градове на Франция отдавна работят програми за споделено пътуване, като повечето от тях използват електромобили

29 May 2020

Френското правителство представи пакет от мерки на стойност 8 млрд. евро, който цели да спаси автомобилната индустрия на страната. Може би най-забележителна изглежда сумата от 1,3 млрд. евро, предвидена за хора, които решат да си купят нов електромобил. Те могат да получат до 12 хил. евро във вид на субсидия при закупуването, като по този начин популярното в страната Renault Zoe ще струва около 20 хил. евро. 

Собствениците на стари дизелови модели ще получат бонуси до 5000 евро, ако се разделят с колите си и още 7000 евро за нов електромобил.

Правителството е предвидило сериозни субсидии за автомобилните производители, инвестиращи в електромобили. Целта на Франция е да произвежда по 1 милион електрически автомобила годишно до 2025 и да отнеме лидерството по производство на електромобили от Германия.

Субсидията за частни лица, които изберат да си купят плъгин хибрид (с поне 50 км електрически пробег) възлиза на 5000 евро. Предвиден е бонус от 3000 евро дори и за нова кола с двигател с вътрешно горене без хибридна техника, стига да изхвърлите стария си дизел. Целта на последната мярка е раздвижване на пазара. Според експерти в складовете и паркингите на френските производители от началото на кризата до сега събират прах около 500 000 новопроизведени автомобила.

 

Първородната Godzilla!