Това е 1974 Mini ‘Super Cooper Type S’ с… 500 коня и 3,5-литров Honda V6

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

10 Jun 2020

Петстотин конски сили от три цяло и петлитров шестцилиндров мотор. В Mini от 74-та. Абсолютно точно. Освен това задвижващи са задните колела. О-ле-ле. Рецепта за много пушек и дърво в една от двете врати? Може би, зависи какво е съотношението акъл/умения на шофьора. Без значение как се кара тази миниатюрна фурия, ние сме за!

И как да не сме? Дело е на пичовете и дамите от Gildred Racing, базирани в Калифорния, като сами виждате, че автомобилчето почти изглежда серийно. Което ни кефи още повече. Тези хора се занимават с Mini-та от 20 години, реставрират и модифицират коли на марката, а тази откачена модификация е ограничена в серия от 10 броя и носи еднозначното име Super Cooper Type S.

Моторът е с произход Acura CL и оригинално е бил с обем 3,2-литра, разширен до 3,5 с помощта на нов колянов вал. Добавени са 850-кубикови инжектори с нова помпа, както и механичен компресор Rotex. А резултатът е 502 к.с. и 520 Нм въртящ момент…

Скоростите са 6, чиста механика, с открит механизъм на лоста, (почти) като при Pagani, а гумите са… 13-ки. Тринадесет инча, петстотин и нютон-метра. Забава.

Спирачната сила се гарантира от дискове на четирите колела с диаметър 240 мм отпред и 4-бутални апарати Wilwood, а за стабилността на пътя отговаря окачване с койлоувъри с възможност за реглаж.

Динамиката? В сайта на тези пичове и дами, който се изписва supercoopers.com, пише че тази яка въшка вдига 0-100 км/ч за около 4 секунди, а максималната скорост е един господ знае колко. Цената обаче се знае – 150 хил. долара, които не са малко, но не са и много за автомобил с надпис „1 от 10“.

Лукс от Китай!