Ханс Мецгер, легендарният инженер на Porsche, почина на 90

  • Галерия с 5 снимки. Галерия с 5 снимки.

12 Jun 2020

Ханс Мецгер е истинска легенда. На него дължим проектирането на 6-цилиндровия въздушен боксер на 911, на най-известният състезателен автомобил Porsche 917, както могъщия мотор TAG F1. И много други инженерни шедьоври.

Мецгер е роден в малко градче в близост до Щутгарт през 1929-та. От малък се интересува от самолети, автомобили и мотоциклети, като преди да има възможността да си купи автомобил, младият инженер кара скутер NSU Lambreta. А в последствие се сдобива с много старо и износено Porsche 356, което запалва любовта му към марката. Мецгер работи и за Harley-Davidson, преди да постъпи в Porsche на 1 октомври 1956-та.

Ханс Мецгер играе ключова роля във Формула 1 програмата на марката през 1960-та, като малко след това разработва и 6-цилиндровия въздушен боксер за Porsche 901, което в последствие се превръща в 911. И оттогава е отговорен за създаването на всеки един боксер на марката, до появата на „водния“ агрегат на 996.

През 1965-та е назначен да ръководи програмата на Porsche за Льо Ман. В резултат се появява един от най-успешните и известни състезателни автомобили на планетата – Porsche 917. Мецгер е отговорен и за могъщия двигател, 12-цилиндровия боксер, който в по-късните си фази развива над 1000 к.с. Следват още редица инженерни подвизи, на голяма част от които марката Porsche дължи днешната си репутация и състезателни успехи. Мецгер работи активно чак то 1993-та.

Това обаче е само малка част от вдъхновяващата историята на този стойностен човек, който ще остане завинаги в историята, с неговите страхотни постижения. Ханс Мецгер ни напусна на 10 юни, на възраст от 90.

Респект! Почивай в мир!

Първородната Godzilla!