Даунсай-какво!?!? Cayenne GTS се завръща с V8

  • Cayenne GTS Cayenne GTS
  • Cayenne Coupe GTS Cayenne Coupe GTS

12 Jun 2020

Пред вас е чисто новото трето поколение Cayenne GTS и, ура, то е брутален ритник в корема на всеки, който се прекланя пред манията по намаляване на работния обем. На мястото на 3,6-литровия турбо V6 от предното поколение се е настанил новият 4-литров V8 с две турбини, който едва ли ще среща особени проблеми с 2,2-тонната каросерия.

Мощността е 460 к.с. - с 20 повече от стария V6, нютон метрите също са увеличени с 20 - до 620. Както знаем този мотор може много повече, но затова след малко… 

И двете версии (Cayenne GTS и Cayenne Coupe GTS) ускоряват до 100 км/ч за 4,5 секунди по пътя си към максималната скорост от 270 км/ч. Споменатите числа са възможни с пакета Sport Chrono. Четирите колела получават своя дял от въртящия момент през 8-степенна автоматична кутия.

Нова е и изпускателната система, при това леко различаваща се за двете версии на колата. Купето получава две дула, докато при класическия Cayenne те са четири.

GTS никога не е бил най-мощната версия в гамата, но винаги се е стараел да бъде най-спортната. И сега тази традиция е спазена. Колата е далече от мощността на Cayenne Turbo S E-Hybrid (680 к.с.), макар да използва неговия мотор. Но получава 20 мм по-ниско окачване, разпределение на въртящия момент, 21-инчови джанти RS Spyder и 390-милиметрови дискове (358 мм отзад).

Разбира се, има и опции. При Porsche те могат застрашително да увеличат стойността на самата кола. Да започнем с по-добри спирачки (керамични), после може да добавите пневматично окачване (стандартното е със стоманени пружини), завиване на задните колела, динамичен контрол на шасито… И още, и още...

Външността е сравнително семпло коригирана спрямо стандартния Cayenne. Светлините са нежно затъмнени, отворите за охлаждане са обрамчени с черни елементи. В интериора са наместени много алкантара, алуминий и спортни седалки. 

Колко струва? Cayenne GTS стартира от 114 хил. евро, а Cayenne Coupe GTS - от 118,5 хил. евро.

Наше видео с (почти) цялата гама на Porsche, включително Cayenne Coupe Turbo:

 

Първородната Godzilla!