Сезон 2020 във Формула 1 започва!

  • Галерия с 11 снимки от подновяването на сезона във Формула 1 Галерия с 11 снимки от подновяването на сезона във Формула 1
  • Черният болид на Mercedes. Отборите по един или друг начин намерих израз на подкрепата си за борбата срещу расизма Черният болид на Mercedes. Отборите по един или друг начин намерих израз на подкрепата си за борбата срещу расизма
  • Колата за сигурността също получи цветовете на дъгата Колата за сигурността също получи цветовете на дъгата
  • Пилотите на Ferrari демонстрират, че във Формула 1 средствата за защита от коронавирус се приемат сериозно Пилотите на Ferrari демонстрират, че във Формула 1 средствата за защита от коронавирус се приемат сериозно

03 Jul 2020

На 5 юли, след 126 дни закъснение, ще започне новият сезон във Формула 1. Пандемията не само отложи началото на шампионата от март за юли, но и направи напълно непредвидим неговия край. Засега организаторите на състезанията са обявили само осем дати и то единствено на писти в Европа. За разлика от българския футболен шампионат, обаче, на пистите няма да има публика.

Нещо повече - екипите на отборите са силно намалени, моторхоумите ги няма, а звезди като Люис Хамилтън и Макс Верстапен са се настанили в къмпинг край пистата, вместо в 5-звездните хотели.

Всичко това обаче няма да охлади очакванията за сезон 2020. Причината е, че по-дългата пауза даде възможност на отборите да работят безпрецедентно дълго върху новите си болиди, така че се очаква силите да бъдат по-изравнени от всякога, особено в “битката на останалите” - претендентите на Mercedes за победите. Според специалистите Ferrari, Red Bull и вероятно McLaren ще се вкопчат в жестока битка за местата на подиума, а може би и за прекъсване на превъзходството на Mercedes от последните години.

Сезон 2020 би могъл да донесе изравняването на два от най-категоричните рекорди в спорта, за които се смяташе, че са непоправими! Световният шампион Люис Хамилтън има нужда от седем победи, за да изравни легендарното постижение на Михаел Шумахер от 91 победи. Ако стане шампион отново, Люис ще си осигури своята седма титла - колкото има и немската легенда във Формула 1.

Макс Верстапен (Red Bull) и Шарл Льоклер (Ferrari) пък имат реални шансове да подобрят рекорда на Себастиан Фетел за най-млад световен шампион. Кими Райконен пък би могъл да заплаши рекорда на Рубенс Барикело за най-много стартове в кариерата си. Барикело е стартирал в 322 състезания, а Кими - в 312.

В първата свободна тренировка в петък очаквано двамата пилоти на Mercedes бяха комфортно по-бързи от всички останали, като Хамилтън записа 1:04,816 мин - с 0,022 секунди по-бързо време от първата тренировка в Австрия миналата година. Втори на 0,356 секунди остана Ботас, а Трети е Верстапен, но на цели 0,602 секунди. Прави впечатление сравнително доброто представяне на пилотите на McLaren и потъването в средата на таблицата на тези на Ferrari. Разбира се, това е само първа тренировка, така че интересното тепърва предстои… Първото състезание в Австрия е в неделя от 16:10 българско време.

Общо осем старта на шест писти са потвърдени до този момент, като се очаква след тях да бъдат потвърдени още поне толкова. За първи път едно и също трасе ще приеме по две състезания в две последователни седмици - “Ред Бул Ринг” и “Силвърстоун”. Това със сигурност ще предложи нови предизвикателства пред инженерите и пилотите.

Ето го и потвърдения дотук календар:

Дата Писта
5 юли Ред Бул Ринг
12 юли Ред Бул Ринг
19 юли Хунгароринг
2 август Силвърстоун
9 август Силвърстоун
16 август Каталуня
30 август Спа
6 септември Монца

 

Първородната Godzilla!