Skoda Slavia е интересен роудстър базиран на Scala. И кръстен на… велосипед

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

21 Jul 2020

„Здравейте пичове! Ще пусна Skoda Slavia“. „Супер, аз после поемам Opel Botev“. „А аз тогава ще търся McLaren Levski…“ Това е 100% автентичен разговор от редакторската Messenger група на DizzyRiders, чрез която често екипът ни синхронизира работата. И в която често се шегуваме.

Шегата настрана обаче, името на колата не идва от най-старият български професионален футболен клуб, а от първият велосипед на господата Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент. Тяхното колело Slavia излиза на бял свят през далечната 1885-та, 28 години преди основаването на ПФК „Славия“, за да довършим закачката с отбора.

За да завършим и с историческите факти, двамата индустриалци и пионери, произвеждали колела, мотори и в последствие, автомобили под марката Laurin & Klement, преди тя да бъде закупена от Skoda Works (1925 г.) и да се превърне в Skoda Auto.

Skoda Slavia е резултат от студентска работа и по-точно, кулминация на програмата Škoda Academy. Инициатива на чехите/немците, която се провежда вече за 7-ма година, като в нея студенти работят заедно със специалисти на марката, от различни отдели, за да създадат своя автомобил-мечта.

Базата на този проект очевидно е хечбекът Scala, а вдъхновението – прототипът Škoda 1100 OHC, казват от… Skoda, макар че ние не намираме никаква прилика между двете коли, освен липсата на пкрив. Slavia обаче изглежда много яко.

Задните врати са заварени, за да бъде конструкцията по-устойчива на усукване. Подът също е подсилен, а главините, спирачките и джантите са взети от Octavia vRS. Под капака работи 1,5-литровия TSI мотор със 150 к.с. и 250 Нм, а скоростната кутия е 7-степенна DSG.

Интересни решения са ‘Speedster’ гърбиците зад подглавниците, както и вграждането на LED елементи в… пода на колата и дори зад (или във, трудно ни е да преценим) джантите. С тях автомобилът спокойно можеше да участва в първите издания на „Бързи и яростни“.

Какво мислите? Харесва ли ви идеята за бюджетен роудстър, като Skoda Slavia? Мислите ли, че подобен модел има място в гамата на марката?

Първородната Godzilla!