Lamborghini току-що пусна 830-конно V12 със задно предаване. Запознайте се с Essenza SCV12

  • 14 снимки на бруталната кола 14 снимки на бруталната кола

29 Jul 2020

Вероятно за вас изглежда като луда кола от Льо Ман, но явно това е резултатът, когато инженерите на Lamborghini получат повече свобода от обикновено. Запознайте се с Essenza SCV12 - най-мощното атмосферно V12, правено някога от Lamborghini - с 830 к.с.

Колата е толкова бърза и мощна, че Lamborghini просто няма да ви позволи да я карате по нормални пътища. Става само за писти. Изградена е върху “ново поколение” монококово карбоново шаси, което е толкова здраво, че изпълнява изискванията на FIA без да се налага монтирането на ролкейдж.

Нататък звучи дори по-магически. 6,5-литровият V12, който сме свикнали да виждаме в Aventador, е получил нова изпускателна система, която е проектирана да помага на аеродинамиката. Задното окачване е монтирано директно за скоростната кутия, която е 6-степенна последователно наредена и вградена в шасито. На всичкото отгоре споменатите 830 к.с. отиват само към задните гуми (за разлика от всички други V12 на Lamborghini, които са 4х4), което обяснява защо никой няма да ви позволи да карате това чудовище по нормални пътища.

Зад 19-инчовите (20-инчови отзад) магнезиеви колела са монтирани могъщи спирачки Brembo, които ще направят всичко възможно да предотвратят бели. Ако все пак се забиете в някоя от предпазните гумени стени, елементите от каросерията са сведени до едва три, за да могат максимално бързо и лесно да се заменят в бокса.

Въпросната каросерия разполага с перки, сплитери, спойлери и абсолютно епохално задно крило. Аеродинамиката е толкова могъща, че при малко над 250 км/ч на практика дублира собствената маса на колата от 1380 кг.

Интериорът е пълна противоположност на всичко, което познаваме от съвременните автомобили. Няма сензорни екрани, защото при 2.5G в завой с 200 км/ч би било напълно невъзможно да работите с тях. Вместо това има добрите стари бутони. Аналогови и приятно кликащи при допир. 

Lamborghini определя цената на между 2 и 3 млн. евро. Доста обширен диапазон, защото отделните пакети включват обучението ви в състезателно каране (от 5-кратния победител в Льо Ман Емануеле Пиро или рекордьора на “Нюрбургринг” Марко Мапели), съхранението на колата в специално отредени за целта гаражи в Санта Агата, както и възможността за участие в състезание с други милионери като вас, на затворени специално за събитието писти от календара на Формула 1.

Lamborghini предвижда да произведе едва 40 екземпляра Essenza SCV12, така че побързайте!

 

Първородната Godzilla!