Продават Merc 600 Pullman за 285 хил. долара

  • Галерия с 16 снимки Галерия с 16 снимки

11 Aug 2020

Писали сме за доста по-скъпи екземпляри от епичния Mercedes-Benz 600 Pullman, но този ни привлече с историята си. Колата е изпълнявала ролята на служебно возило за китайския външен министър и кмет на Шанхай Чън И. Любопитното е, че днес лимузината се продава в Щатите.

Министерската кола всъщност първоначално е била поръчана в Китай с идеята местни инженери да я разглобят и проучат, за да се опитат да направят китайска версия. Дори и извън тази историческа препратка колата е рядко срещан екземпляр, от който Mercedes-Benz произвежда едва 304 броя в периода от 1963 до 1981 г. Интериорът никога не е бил реставриран, така че - макар и в не отлично - е в оригинално състояние. Лимузината е изминала 21 186 км.

Излишно е да напомняме, че култовият модел 600 на Mercedes в един или друг период е използван от десетки държавни лидери, включително крале и диктатори, както и от много звезди от шоубизнеса. 

Малка извадка включва папата, Брежнев, Чаушеску, Садам Хюсеин, а у нас - Тодор Живков. Всеки от Бийтълс в един или друг период се е возил на лимузината, това важи също за Елвис Пресли и Ерик Клептън. Списъкът в съответната статия в уикипедия е почти безкраен.

Конкретният екземпляр се задвижва от 6,3-литров V8 от епохата, в която означението 63 все още би означавало работния обем съвсем точно. Мощността му като нов е била 250 к.с., а въртящият момент - 500 Нм. Не знаем колко от тези числа са налични днес, но след една съвестна реставрация колата би могла да достигне седемцифрена сума. Цената в момента е 285 хил. долара.

 

Много практичен и интересен!