Можем ли да ползваме редукторно вместо моторно масло?


01 Oct 2020

Съвременният автомобил има различни редукторни и трансмисионни механизми, състоящи се от сложни системи на движещи се части. За да могат да работят правилно, изискват подходящото смазване, охлаждане и пречистване. Тук на помощ ни идва редукторното моторно масло. Какво е неговото предназначение и отделните видове? С какво се различава от моторното?

За какво се използва редукторното масло?

Различните видове редуктори, основно състоящи се от отделни зъбни колела, предавки и лостове, образуват цялостен механизъм на задвижване, който обаче се нуждае и от подходящо смазване. То е наложително на първо място, за да се намали степента на “сухо триене” между отделните елементи и тяхното износване. На второ, смазочната течност охлажда елементите и образува тънък филм между тях, с което повишава износоустойчивостта им.

В зависимост от предназначението, конструктивните особености и работните характеристики се подбира правилното моторно редукторно масло. В съвременните автомобили то е използвано в автоматичната трансмисия и кормилната уредба. Днес на отрасловия пазар има няколко вида и по-долу ще ги изброим и опишем. Повече за маслата може да видите в Maxcar.

Видове:

  • Минерално;
  • Синтетично;
  • Полусинтетично.

Те обаче съдържат отделни добавки, чието предназначение е да образуват необходимите свойства на течността, която да предотврати развитието на окислителни и корозионни процеси, за повишаване на износоустойчивостта и подобряване на миещите свойства.

Всяко едно от тях също се различава по смазочните си характеристики в условия на студен механизъм и под висока температура. Това е така, защото вискозитета на редукторното моторно масло под висока температура се променя и обикновено течността става по-рядка и ако не е подбрана правилно, то тя може да повреди работния механизъм поради недостатъчна смазочност.

Съществуват и моторни редукторни масла за трансмисии при извънбордови двигатели, които работят в екстремни условия на високо натоварване, налагайки употребата на специални добавки. По този начин течността може да се похвали с високи смазочни способности и осигуряването на условия за нормална и продължителна работа на механизма. 

Каква е разликата с моторните масла?

Въпреки, че и в двата случая изпълняват идентична роля, по характеристики, свойства и работни условия значително се различават. Това означава, че ако се използва един смазочен материал и в двата вида механизми, то със сигурност единият ще се повреди и това ще означава за собственика извършване на основен ремонт.

Първородната Godzilla!