Изненада: Автономната функция на Tesla скоро идва в Европа


04 Nov 2020

Илон Мъск обяви, че разширява бета тестването на напълно автономните функции на Tesla на още два пазара в Северна Америка и Европа. Както може да предположите, забележителните пътища на България няма да са сред първите, които ще видят автономни автомобили. В Северна Америка тестовете продължават в Канада, а в Европа първата страна с FSD (Full Self-Driving) ще бъде Норвегия.

Както и в Щатите, това съвсем няма да стане за всички клиенти, а само за някои, за които Tesla смята, че може да им се довери. Бета тестовете изискват пълно внимание от страна на водача. Текстът, с който Tesla предупреждава избраните водачи, включва напомняния като “по-внимателни от всякога” и “нещо може да се обърка по всяко време”.

Многобройните клипове от тестове в реални условия в Щатите показват, че колите на Tesla вече се ориентират забележително добре в някои ситуации, дори когато липсва маркировка, но в други все още изглеждат абсурдно бавни спрямо човешките реакции, несигурни и дори опасни. Нямаме търпение да видим първите клипове и от Европа, макар да съзнаваме ясно разликата между пътищата в Норвегия и тези по нашите ширини… 

Първата крачка вече е направена, независимо дали ви харесва, или не. Вижте и реални ситуации от първите бета тестове на системата в Щатите:

 

Първородната Godzilla!