Porsche Vision Spyder е съвременна интерпретация на… „Малкото к*пеле“


19 Nov 2020

Преди няколко седмици Porsche ни дадоха достъп до материали за техни непоказвани досега концепции, с молба да ги пазим в тайна до падането на ембаргото на 12.11. Вече ви показахме три от тях, като тази е четвъртата - Porsche Vision Spyder, вдъхновена от Porsche 550 Spyder.

Именно от последното идва и ‘Little Bastard’ частта в заглавието, защото така са наричали колата на Джеймс Дийн, бунтарът, чиито образ винаги ще подсилва контраста на историята на марката. Затова и на прототипа пише ‘Little Rebel’.

Този автомобил обаче не е препратка само към колата на Дийн, но и към състезателното Porsche 550-1500 RS Spyder на Ханс Херман. През 1954-та той се състезава през Мексико в продължение на над 3000 км, постигайки класова победа и трето място в генералното класиране, в тежката надпревара Carrera Panamericana.

Дизайнът е доста любопитен, с вертикални фарове, масивни отвори за въздъх отпред, сериозен дифузьор отзад и решетка над двигателя, недвусмислено напомняща на 550 Spyder.

Разгледайте галерията, след което може да кликнете на останалите пазени доскоро в тайна концепции, започвайки от тази тук - Porsche 919 Street е хибрид с 900 коня, шосейна версия на колата-победител от Льо Ман.

След това може да продължите с това Porsche 911 Safari Concept, прототип от 2012-та година, базиран на 991 поколението и почитащ легендарното 911 SC Safari от 70-те.

А това е Porsche... ван. Или по-точно Porsche Vision Renndienst, както е кръстена студията. Аеродинамичен бус с шофьорска позиция, като в МcLaren F1, концепция от 2018-та, носеща духа на легендарния класически сервизен VW ван.

Първородната Godzilla!