Ура! Наследникът на Aventador ще запази атмосферния V12

  • Вероятно Lamborghini няма да пусне нова версия на Aventador Вероятно Lamborghini няма да пусне нова версия на Aventador
  • Aventador SVJ е най-мощното и бързо изпълнение на модела - със 770 к.с. Aventador SVJ е най-мощното и бързо изпълнение на модела - със 770 к.с.

27 Nov 2020

Lamborghini Aventador вече е на десет години. Топ моделът от Санта Агата, един от последните атмосферни суперавтомобили на тази планета, скоро ще излезе в пенсия. За да бъде наследен от още по-брутално, по-бързо и по-плашещо Lamborghini. Италианската компания пази информацията за наследника на Aventador като зеницата на окото си, но за първи път имаме официално потвърждение, че дори в днешния супер еко, био и даунсайзнат свят, новото топ Lamborghini ще запази епохалния атмосферен V12. Без турбини, без компресори, само чисти обороти! Информацията идва от колегите от Car&Driver, които са разговаряли с техническия директор на компанията Маурицио Реджани. “Двигателят V12 е част от историята на Lamborghini от самото начало”, казва той и потвърждава, че наследникът на Aventador ще продължи да го използва.

За да може подобна кола да мине през тежките екологични изисквания в началото на следващото десетилетие, тя със сигурност ще получи електромотор, може би дори два, но сърцето ще остане двигателят с дузина цилиндри, който ще продължи да диша атмосферен въздух без добавянето на турбини. Електромоторите ще позволят елиминирането на “слабостите на атмосферния двигател, особено по отношение на въртящия момент”.

По всяка вероятност новото топ Lambo ще използва един или два електромотора на предния мост, със система за разпределение на въртящия момент между двете колела, като ще осигурява обичайното за марката двойно предаване. Все още не е ясно дали дванайсетцилиндровият мотор ще задвижва само задния мост, нито какво друго ново може да очакваме, но Lamborghini рядко разочарова.

Според слуховете новият топ модел от Санта Агата ще използва изцяло новоразработен карбонов монокок и ще има поне 800 к.с., за да надскочи мощността на най-мощният Aventador – версията SVJ. Кога да го очакваме? Според едни - още в близките месеци - в средата на 2021, докато други смятат, че суперколата с бика няма да е готова преди 2023-2024.

 

Първородната Godzilla!