Честит първи сняг! 3 бързи съвета преди да потеглите!

  • Честит първи сняг! 3 бързи съвета преди да потеглите!

30 Nov 2020

В повечето части от страната тази нощ падна първия сняг. По традиция той ще се окаже изненада за пътните служби, а и за много от шофьорите, които вероятно не са сменили навреме летните гуми със зимните. Това ни накара да напомним три бързи съвета зимните условия на шофиране, които са колкото елементарни, толкова е и хубаво да си ги повтаряме...

1. Не пренебрегвайте гумите! Ако още не сте ги сменили, по-добре днес излезте без колата днес. Дори колата ви да е 4х4, това няма абсолютно никакво значение, когато спирате, а само при потегляне или ускорение. Летните гуми спират чудовищно по-зле на сняг.

2. Проверете антифриза, течността на чистачките (крайно време е да я смените със зимна, ако още не сте) и състоянието на акумулатора. Повечето сервизи за акумулатори ще извършат проверката безплатно или срещу символична сума, а акумулаторът е решаващ за това дали колата ви ще се събуди в студената сутрин.

3. Шофирайте по-бавно от обикновено и спазвайте (много) по-голяма дистанция. Ако по една или друга причина колата поднесе върху сняг или лед, не се панирайте и не се хвърляйте върху спирачките, защото това само ще влоши ситуацията. Отпуснете спирачката и изкачайте гумите отново да намерят сцепление, като изправите волана (за кола с предно). Щом усетите, че има сцепление, тогава навивайте.

 

Първородната Godzilla!