Hyundai Ioniq 5 ще бъде бюджетен Taycan

  • Осем снимки на концептуалния Hyundai 45 Осем снимки на концептуалния Hyundai 45
  • 800-волтовата система ще бъде голямото преимущество на Ioniq 5 пред конкурентите 800-волтовата система ще бъде голямото преимущество на Ioniq 5 пред конкурентите
  • Серийният модел вероятно ще получи доста по-заоблени линии Серийният модел вероятно ще получи доста по-заоблени линии
  • Не очакваме серийния модел да запази шантавия интериор, но някои детайли може би ще намерят място Не очакваме серийния модел да запази шантавия интериор, но някои детайли може би ще намерят място

24 Dec 2020

Hyundai Австрия “без да иска” разкри данните за очаквания през следващата година нов изцяло електрически Ioniq. Моделът, който ще се казва Ioniq 5, вероятно ще бъде базиран на концептуалния кросоувър Concept 45, като по-същественото е, че ще бъде първият Hyundai и едва втората масова кола в света с 800-волтова система. Основното преимущество на тази система е способността за супер бързо зареждане. Според данните от австрийския сайт на Hyundai, които бързо бяха скрити, става въпрос за 15 минути за зареждане от 20 до 80%.

От изтеклата информация става ясно, че Ioniq 5 ще се задвижва от електромотори с мощност 313 к.с. и ще предлага доста добър пробег от 450 км. В съчетание с възможността за бързо зареждане и развитата мрежа от зарядни станции в Западна Европа, това ще превърне колата в сериозен кандидат за първи автомобил в семейството. Повечето електромобили губят точки именно по показателя време за зареждане и Hyundai се надява да направи революция с 800-волтовата система. 

Времето за ускорение до 100 км/ч е 5,2 секунди. И това е всичко, което знаем за Ioniq 5, поне по отношение на динамичните характеристики. Разкрити бяха и размерите на колата: дължина 4,64 м; широчина 1,89 м; височина 1,60 м и междуосие 3,00 м. Това означава, че моделът ще бъде малко по-дълъг от Tucson, висок точно колкото Kona, но малко по-къс от Santa Fe.

Изтеклата информация разкрива също, че Ioniq 5 ще предлага опционален соларен панел в покрива. Доставките ще започнат през юни или юли 2021, като първите екземпляри ще бъдат от т.нар. First Edition. Официалната премиера се очаква през януари или февруари.

 

Първородната Godzilla!