Toyota направиха Supra, която дрифти... автономно

  • Галерия със 7 снимки. Галерия със 7 снимки.

25 Jan 2021

Доживяхме… Първо беше круиз контролът, после същият стана адаптивен, появиха се системи за следене на пътната лента, за автоматично спиране, за автоматично паркиране, дори без човек в колата, както и „доста самостоятелни“ модели, като Tesla Model S и компания.

Toyota Research Institute (TRI), в сътрудничество с умовете на т.н. ‘Dynamic Design Lab’ към Станфордския университет обаче, вдигат летвата с демонстрация по автономен… дрифт. Моля?! Абсолютно да. Във видеото ще видите как доста приятно раздута Supra се носи с вратите настрани, докато човекът зад волана изпълнява не особено важната в случая роля на баласт. Чудесно, но защо?

Целта е „разработка на сложни управляващи алгоритми, подобряващи шофирането и сигурността“. Това в кавичките е официален цитат от споменатите горе TRI и DDL, но пак се питаме, с как една система за автоматично дрифтене може да намали риска от това баба ви да не катастрофира пред супермаркета?

„Тя ще помогне в случаите в които човек трябва да направи маневри извън неговите способности,“ казват доста по-умните от нас хора с бели престилки. Иначе казано, може да очакваме този софтуер (и хардуер) в бъдеще, неясно кога, който да е в състояние да плъзне колата за да избегне нежелан (не се сещаме за жален) удар.

Проф. Крис Гирдис, деен участник в програмата, споделя пред TopGear, че екипът е „черпил вдъхновение от професионалните автомобилни пилоти, за да проектират алгоритми, позволяващи на автоматизираните превозни средства да се справят и с най-предизвикателните обстоятелства“.

Програмата е базирана на научен труд на университета на име ‘Opening New Dimensions: Vehicle Motion Planning and Control using Brakes while Drifting’, като Toyota споделят, че възнамеряват да споделят наученото/новите разработки в областта на сигурността, с останалите производители. Целта? Една по-сигурна пътна обстановка. Ииииииии/или бутон ‘Drift Please’ в 2024 Toyota Supra, защо не.

 

Много практичен и интересен!