Cupra Formentor VZ5 открадна 5-цилиндровия мотор на Audi

  • 15 снимки на 5-цилиндровата Cupra 15 снимки на 5-цилиндровата Cupra

22 Feb 2021

Audi не дава 5-цилиндровия си мотор на кого да е, така че испанците от Cupra (новата дивизия на Seat) трябва да се чувстват супер поласкани. Запознайте се с новия Formentor VZ5, който използва епичния 2,5-литров бензинов мотор, като вади от него 390 к.с. и 480 Нм: само с 10 коня по-малко, отколкото в Audi RS Q3. Въпреки този дефицит испанският модел ускорява до 100 км/ч за 4,2 секунди – с 0,3 секунди по-бързо от германския си братовчед. Окачването е свалено с 10 мм спрямо това на 310-конния Formentor VZ, а адаптивните амортисьори позволяват 15 различни стъпки за настройка.

Зад стилните 20-инчови джанти се крият спирачки Akebono с 6-бутални апарати. Освен по-големия двигател ще забележите по-голям дифузьор, поставени вертикално ауспухови накрайници и ефектни детайли в черен хром.

Изпускателните накрайници имитират медно покритие, като същия завършек ще откриете и в интериора, където също забелязваме алуминиеви акценти, съчетани с напа. Жестоко! 12-инчовият сензорен екран управлява повечето функции, като реално бутони почти няма, освен по волана.

Моделът Formentor е кръстен на красивия нос на остров Майорка, като VZ идва от veloz (“бърз”), а числото 5 е препратка към броя цилиндри. Колата едва ли ще счупи рекорди по продажби, така че решението на Cupra да направи ограничен тираж от 7000 екземпляра по-скоро е маркетингов трик, отколкото сериозно ограничение. След 20 години обаче рядката 5-цилиндрова Cupra може и да се превърне в истинска колекционерска рядкост.

 

Първородната Godzilla!