Fabia IV ще дебютира през пролетта без дизели

  • 15 снимки на новия субкомпактен хеч от Чехия 15 снимки на новия субкомпактен хеч от Чехия

25 Feb 2021

Skoda все още не е представила официално четвъртото поколение на Fabia, но показа снимки с камуфлажи и разкри информация за модела. Фотосите разкриват по-голяма предна решетка, както и нови фарове с вградени диодни дневни светлини отпред и отзад.

Както и досега, Fabia стъпва на същата платформа, на която Polo и Ibiza, като в случая това е MQB A0. По-късно през тази година или в началото на следващата ще се появи и версията комби. Хечбекът е с дължина 4,11 м и широчина 1,78 м – това е с 11 см повече в дължина и 4,8 см в широчина спрямо третото поколение. Това е позволило увеличаване на багажника до 380 литра. Skoda изтъква, че с коефициент от 0,28 това е най-аеродинамичната кола в сегмента.

Засега няма снимки на интериора, но пък научихме, че зад волана ще се монтира ново 10,2-инчово дигитално табло, а сензорният екран ще бъде съответно с диагонал от 6,8 инча (серийно) и 9,2 инча (опционално). Fabia ще може да се оборудва с до девет въздушни възглавници. Както може да очаквате от продукт на VW Group, новият чешки модел ще може да се поръча с богат набор системи за безопасност, включително адаптивен круиз контрол, асистент за лентите и за автоматично движение в задръстване. Със сигурност в списъка с опциите ще присъства автоматично паркиране.

Може би най-сериозната промяна е отпадането на дизелите от гамата. Новата Fabia ще се предлага само с бензинови (по-късно и хибридни) варианти. Базовият модел ще използва 3-цилиндров 1-литров атмосферен мотор с 65 к.с., като ще се предлага и версия на същия с 80 коня. И двата ще работят с 5-степенна скоростна кутия.

Турбо версията на същия мотор ще има два варианта – с 95 и 110 к.с., като по-голямата ще може да се поръча с 6-степенна ръчка или 7-степенен DSG.

Единственият 4-цилиндров вариант ще бъде с обем 1,5 литра и 150 к.с. Той идва със 7-степенен автоматик.

 

Много практичен и интересен!