Вижте новият болид Mercedes-AMG F1 W12 E Performance

  • Галерия от 4 снимки на Mercedes-AMG F1 W12 E Performance Галерия от 4 снимки на Mercedes-AMG F1 W12 E Performance

02 Mar 2021

Mercedes-AMG разкри новата си кола за сезон 2021 на Формула 1. С нея Люис Хамилтън ще се опита да спечели рекордната си осма световна титла.

Новият болид, кръстен F1 W12 E Performance, е разработен на базата на ултра-успешния автомобил от миналия сезон. Името на колата вече включва окончанието E Performance, което Mercedes-AMG ще използва за всички свои хибридни модели.

Премиерата на Mercedes-AMG ни разкрива и новата разцветка, която ще ползва отбора в предстоящия сезон. Основният черен цвят е запазен, който бе въведен миналата година, комбиниран с ментовия цвят на основния спонсор Petronas. Най-високата част на болида, както и вътрешната страна на предното и задното крила са в открояващо се червено. Вертикалният стабилизатор е в сребристо-сиво, напомнящо за традиционния цвят, използван от Mercedes в миналото.

Пилотският екип за сезон 2021 остава непроменен, като в колите отново сядат Люис Хамилтън и Валтери Ботас. Британецът спечели шест от последните седем шампионата и ще се опита за пета поредна година да вдигне титлата, изравнявайки постижението на Михаел Шумахер от 2000-2004 г. В момента Хамилтън и Шумахер са с равен брой шампионски титли, всеки спечелил общо седем трофея.

Mercedes доминира във Формула 1 от въвеждането на 1,6-литровите турбо-хибридни задвижвания, което се случи през 2014 г. Отборът ще се стреми към осма поредна титла при конструкторите.

Тимовете във Формула 1 замразиха много разработки за този сезон, за да намалят загубите от ковид пандемията, която отмени няколко състезания през миналия шампионат. От тази 2021 г. има нови правила, ограничаващи работата на ключови аеродинамични зони. В резултат на това от Mercedes-AMG заявиха, че са въвели редица аеродинамични промени заедно с модификации по окачването, охладителната система и хибридното задвижване.

Шефът на отбора на Mercedes-AMG Тото Волф заяви, че са направени промени и по M12 двигателя. За новия сезон той е с увеличена мощност и по-висока надеждност.

Първото състезание от календара на Формула 1 за 2021-та е Гран при на Бахрейн, което ще се проведе на 28 март на пистата в Сакхир.

Много практичен и интересен!