Porsche вече притежава 24% от Rimac


08 Mar 2021

Малката хърватска компания за електрически суперколи е една от най-ухажваните в света. Нещо повече, дял в нея имат някои от най-големите играчи в автомобилната индустрия, включително Hyundai. Porsche тъкмо увеличи дела си в хърватската компания от 15 на 24 процента, като придоби новия дял за 70 млн. евро.

Rimac, както може да предположите, не само прави електрически суперколи, но също така разработва батерии и задвижващи системи за други компании.

Според различни слухове, VW Group обмисля обвързването на Rimac с Bugatti. Вероятно това ще стане чрез сложна сделка: Rimac ще купи Bugatti, а Porsche ще купи още дялове в Rimac. Хърватската компания с около 850 служители има ноу-хау за производство на електромобили, но се нуждае от модерна производствена база, където да разгърне потенциала си за серийно производство на втория си модел C_Two. Bugatti, от своя страна, едва ли още дълго ще може да разчита на 8-литровия си W16 мотор. Все пак живеем в епоха, в която няма нов модел без хибридни или електрическо задвижване. Внедряването на задвижващите системи на Rimac, които имат около 2000 к.с., звучи като реалистично бъдеще за най-бързия и скъп автомобил в портфолиото на VW Group.

 

Лукс от Китай!