Започнаха предсезонните тестове във Формула 1, вижте всички болиди!

  • Галерия с всички болиди Галерия с всички болиди

13 Mar 2021

Новият сезон във Формула 1 започва след две седмици с Гран при на Бахрейн (след като Австралия бе отложена заради пандемията), а отборите вече са в островната държава за първите и единствени предсезонни тестове. Те ще продължат само три дни, което значи, че всички ще имат много малко време да свикнат с новите коли и да направят необходимите тестове и промени преди състезанията. Първият ден от тестовете беше вчера, а днес и в неделя са останалите две възможности за екипите.

Във всеки от трите дни ще се проведат по две сесии – сутрешна и следобедна, като следобедната вчера беше повлияна от пясъчна буря, извила се над пистата.

Първият ден от тестовете донесе проблеми за световните шампиони от Mercedes, които навъртяха по-малко обиколки от предвиденото заради технически проблеми със скоростната кутия.

Най-добро време (1:30,674 минути) записа Макс Верстапен с Red Bull, който навъртя и най-много обиколки – 138. За сравнение – състезанието в Бахрейн е с дължина 57 обиколки. Второ време (1:30,889 мин) даде Ландо Норис с McLaren. Британският отбор тази година се завръща към задвижващите системи Mercedes и се очаква да се намеси по-сериозно в битката за места на подиума. 

На пистата видяхме и някои от дебютантите през новия сезон. Мик Шумахер, сина на 7-кратния световен шампион Михаел Шумахер, дебютира за Haas, но направи едва 15 обиколки заради технически проблем в болида. Руснакът Никита Мацепин също дебютира за Haas и имаше по-добър шанс да завърти 70 обиколки. Японецът Юки Цунода дебютира за AlphaTauri, като даде девето време. За Williams на пистата излезе Рой Нисани, който е тестов пилот на отбора.

Днес тестовете продължават, като се очаква Фернандо Алонсо да запише първите си обиколки с новия болид на Alpine. Алонсо пропусна две години и са завръща във Формула 1 на 39-годишна възраст, като испанецът ще се състезава с титаниеви шини в челюстта, след като претърпя катастрофа с колело преди няколко седмици.

Снимки: Facebook.com/Formula1

 

Първородната Godzilla!