Конституционният съд: Незаконно е да ви вземат книжката за неплатена глоба


23 Mar 2021

Конституционният съд реши, че отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби е незаконно. Решението идва след образуване на дело по сигнал на омбудсмана Диана Ковачева във връзка със Закона за движение по пътищата.

"Конституционният съд намира, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в Закона за движение по пътищата – осигуряване на безопасността на движението – а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", се посочва в мотивите на съдиите, цитирани от "24 часа".  

Според Конституционния съд законодателят ограничава основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да плащат наложените им глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране.

Поради това временното отнемане на свидетелството за управление  на водач и временното спиране от движение на пътно превозно средство на собственик за неплатени глоби противоречат на функциите и целите на принудителните административни мерки и на практика се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава, се казва в решението на съда.

Съдът отбелязва, че с тези мерки "законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно в страната, да напускат нейните предели, а и сериозно засягат правото на собственост".

Новото решение идва едва две седмици, след като Върховният административен съд единодушно прие становище, според което е незаконно органите на КАТ да спират от движение колата ви или да отнемат книжката ви при преминаване на границата, в случай че имате неплатени глоби.

Текст: Иван Войков

Много практичен и интересен!