Шестколесна Toyota Land Cruiser на цената на Ferrari

  • Галерия от 9 снимки на Toyota Land Cruiser GXL 6x6 (2019) Галерия от 9 снимки на Toyota Land Cruiser GXL 6x6 (2019)

28 Mar 2021

За 250 000 лв. може да сдобиете с изключителен автомобил. В тази ценова категория влизат много коли, които си заслужава да влязат на топло в гаража. Но надали сред тях попада Toyota Land Cruiser 70, колкото и легендарна да е японската машина. А тази тук в момента се продава за сума, която ще ви стигне да купите употребявано Ferrari 599 или пък ново BMW M5.

Но такива сравнения винаги са излишни. Или пък не са. Зависи от гледната точка на всеки, който може да си позволи автомобил за четвърт милион лева. В конкретният случай се продава Toyota Land Cruiser GXL 6x6, произведен през 2019 г. и модифициран от JMax Engineering.

Toyota Land Cruiser (J70) се произвежда от далечната 1984 г. и продължава да се сглобява в наши дни в Япония, Португалия и Венецуела. Моделът запазва визията си от 80-те, но през годините еволюира технически и получава постоянно подобрения. Предлага се във версии с 2 и 4 врати, както вариант пикап (GX с две и GXL с четири врати).

Именно като пикап с четириврата кабина е заводски произведен този Land Cruiser. Но австралийската фирма JMax Engineering го трансформира в триосна машина. Шасито е удължено и допълнително усилено, като окачването и спирачната система са сменени с такива за по-тежък оф-роуд. Отвън може и да не личат всички модификации, но по пикапа са извършени редица подобрения, така че той не е просто версия с още една ос.

Land Cruiser 6x6 е с 4,5-литров V8 турбодизел, разполагащ с 202 к.с. и 430 Нм максимален въртящ момент. Моторът е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия.

Както споменахме по-горе тази Toyota е произведена през 2019 г. и за краткия си живот до момента е изминала малко над 19 600 км. И в момента се продава за 192 888 австралийски долара. Което се равнява на 243 531 лв. Но това не изглежда чак толкова лошо, колкото „грешната“ страна на волана. Все пак този J70 се намира и продава в Австралия, където колите са с десен волан.

Текст: Ради Ангелов

Лукс от Китай!