Porsche ще тества синтетичното гориво в състезателни условия

  • Предимството да си имаш собствен шампионат - можеш да тестваш каквито искаш горива Предимството да си имаш собствен шампионат - можеш да тестваш каквито искаш горива
  • Новото GT3 Cup Новото GT3 Cup

01 Apr 2021

Porsche е един от най-големите застъпници за използването на синтетични горива. Според компанията те биха дали възможност за спасяване на двигателя с вътрешно горене. Понеже синтетичните горива се правят като в процеса се използва въглероден диоксид, компании като Porsche възлагат големи надежди на технологията. Дори се появиха слухове, че Audi и Porsche биха могли да се включат във Формула 1, стига шампионатът да се съгласи да използва синтетични горива.

Едно от големите предимства на Porsche е, че може да тества горивата в собствения си шампионат. Заедно с ExxonMobil Porsche вчера проведе първия тест със състезателни коли на пистата “Зандворт”. Синтетичните горива ще бъдат използвани в Porsche Mobil 1 Supercup през този и следващия сезон.

Горивата, които Porsche и ExxonMobil са създали, са специална смес от биогорива, създадена за състезателни цели. Резултатите от тестовете ще позволят създаването на второ поколение горива. Новото синтетично гориво ще бъде изцяло създадено от водород и уловен от атмосферата въглероден диоксид, и ще е готово за сезон 2022. Това специално гориво ще отделя до 85% по-малко вредни емисии от стандартните горива.

Porsche използва лаборатория на ExxonMobil в Чили, като за сезон 2022 целта е да се произведат 130 хил. литра гориво.

Porsche се надява с помощта на синтетичните горива да спаси двигателя с вътрешно горене и да направи възможно в бъдеще хората да шофират старите си Porsche-та без притеснение, че замърсяват околната среда.

 

Лукс от Китай!