Този Land Cruiser ще пренася ваксини до труднодостъпни точки по света

  • Няколко снимки на различни версии на J70 Няколко снимки на различни версии на J70

02 Apr 2021

Както знаете, ваксините срещу коронавирус трудно достигат дори до страни като България, която е част от ЕС и се слави с най-добрите пътища в света, ремонтирани редовно всяка година по няколко пъти. А представете си колко по-трудно е там, където магистрали въобще няма. Toyota работи в сътрудничество с B Medical Systems, за да създаде подвижни фризери за ваксините за достигане до труднодостъпни места.

За да са сигурни, че ще бъде избран най-здравият възможен всъдеход, за основа ще послужи Toyota Land Cruiser. Но не комфортната версия, която може да си купите за споменатите идеални пътища, а вариантът 70 Series – по-стар и утвърден модел, който работи в най-тежките условия на света вече над 30 години. Моделът J70 е по-здрав и издръжлив от модерния J200, при това вече е доказал издръжливостта си.

Новоразработеният транспортер за ваксини е получил одобрението на Световната здравна организация, като идеята е да се достигнат труднодостъпни точки във всички метеорологични пояси.

Вместо типичен пикап, използваният за основа Land Cruiser 78 използва покрито товарно пространство с фризер CF850, разработен от B Medical Systems. Фризерът събира 396 литра, достатъчни за транспортирането на 400 опаковки от ваксината. Той се захранва от независима батерия, която може да издържи до 16 часа и която може да се зарежда от двигателя по време на движение. Когато колата е спряла, батерията може да се включи към външен източник на енергия, за да издържи по-дълго.

Спасителният Land Cruiser се задвижва от 4,5-литров турбодизелов V8 с 205 к.с. и 430 Нм. Излишно е да казваме, че той разполага с постоянно двойно предаване и понижаващи предавки.

UNICEF ще използва всъдехода и за транспортиране на други ваксини, най-вече насочени към болести при децата.

 

Първородната Godzilla!