Toyota показа първия си електромобил: bZ4X

  • Галерия с 14 снимки Галерия с 14 снимки

20 Apr 2021

За компания, която години наред беше символ на екологичните автомобили, Toyota се забави много с представянето на електромобил. В момента японският гигант е практически единственият голям автомобилен производител, който не предлага електромобил в гамата си. Това обаче ще се промени още догодина, когато ще видим серийната версия на bZ4X. Прототипът беше представен преди броени часове на автосалона в Шанхай. Всички електромобили на Toyota ще носят означението bZ, като компанията смята да представи седем изцяло електрически модела до 2025. Toyota вече запази имената от bZ1 до bZ5, както и съответните означения с X за версиите с двойно предаване.

bZ4X е електрически братовчед на RAV4, макар да е изграден на изцяло новата платформа e-TNGA, която Toyota разработи съвместно със Subaru. Засега bZ4X се води концептуален модел, макар всичко по него да изглежда напълно готово за серийно производство. 

Toyota подхожда консервативно, като са спестени модерни напоследък елементи като прибиращите се дръжки на вратите, но това ще понижи цената и ще позволи на bZ4X да бъде по-масов.

Интериорът също изглежда готов за серийно производство с голям сензорен екран, но и множество бутони, което ни харесва.

Засега Toyota не разкрива никакви подробности за електромоторите, които задвижват bZ4X, нито споделя конкретни числа за размера на батерията, скоростта на зареждане и пробега с пълен заряд.

 

Първородната Godzilla!