Наистина ли откраднаха Lamborghini-то на Ивайло Пенчев?

  • Притежаваното от Ивайло Пенчев Lamborghini Aventador SV се съхранява на един от етажите на офиса на Walltopia Притежаваното от Ивайло Пенчев Lamborghini Aventador SV се съхранява на един от етажите на офиса на Walltopia

22 Apr 2021

Българският бизнесмен Ивайло Пенчев публикува в своя профил във Facebook, че неговото Lamborghini Aventador Roadster е документално откраднато. И че зад тази измама стоят държавните институции. По-долу сме копирали пълния текст на неговата публикация, но се свързахме с КАТ и застрахователни специалисти.

Собственикът на най-голямата фирма за изграждане на изкуствени стени за катерене в света Walltopia разбуни духовете миналата година с желанието си да дари около 220 000 лв. за апарати за обдишване на „Александровска“ болница, но с условието служители на компанията и нейни близки да ги ползват с предимство, независимо дали вече друг пациент получава кислород чрез тях. Тогава дарението бе отказано от директора на болницата, но темата провокира много дискусии. Сега, новата Ивайло Пенчев хвърля нова „бомба“, която вече се тиражира масово в медиите и навсякъде може да прочетете как италианската суперкола, която в момента се намира в офиса му (между другото има специален асансьор за нея), вече не е на негово име и е открадната. Но дали е така?

Ивайло Пенчев твърди, че неговото Lamborghini не е карано от година и в момента, в който решил да му направи гражданска отговорност, се оказало, че колата от 19 януари вече е собственост на испански гражданин и е дерегистрирана лично от него в КАТ. За случая е подал жалба, като очаква от полицията да види на камерите в КАТ кой е дерегистрирал автомобила му.

По закон за охранителната дейност видеозаписите се съхраняват месец назад, така че вероятно няма да получи отговор на този въпрос.

От друга страна поради липса на задължителната гражданска отговорност Ивайло Пенчев е получил писмо от Гаранционен фонд, че неговият автомобил ще бъде с прекратена регистрация на МПС в КАТ. Това се случва в 14-дневен срок след изтичането на застраховката с цел подканване към подновяване на нова застраховка. След което от „Пътна полиция“ изпращат второ уведомително писмо, че е необходимо да се сключи гражданска отговорност. И ако това не се случи регистрацията служебно се заличава автоматично в посочения в писмото срок.

Тази процедура на уведомление може да отнеме повече от два месеца. Време, в което собственикът може да поднови своята полица и действията по служебно прекратяване на регистрацията да бъдат прекратени. При сключване на нова застраховка гражданска отговорност регистрацията се възобновява.

И тъй като такава застраховка ГО не е направена за въпросното Lamborghini, колата действително е със служебно прекратена регистрация в КАТ. Но при сключване на нова застраховка гражданска отговорност oтново може да бъде възстановена регистрацията.

Заличаването на регистрации служебно от КАТ поради липса на гражданска отговорност започна от 1 януари 2019 г.

Другата част от драмата с това Lamborghini е по-тъмна. Ивайло Пенчев съобщава, че колата в момента се води на испански гражданин. Съществува практика, при която откраднат автомобил се регистрира с документацията на редовен такъв. Това уви, е честа криминална практика в цяла Европа и може би нещо подобно се е случило и с Ламбото на г-н Пенчев. Екипът ни се опитва да намери повече информация по въпроса.

Ето и пълния текст на Ивайло Пенчев и неговата история за измамата с откраднатото Lamborghini Aventador.

„Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас явно. Имам една кола, която не карам много. Ламборгини. Не съм я карал от повече от година.

При опит мой служител да поднови гражданската й отговорност, научава, че тази кола не е моя от 19-ти януари. Собственост е на испански гражданин и е дерегистрирана е в кат.

В КАТ дори твърдят, че аз лично съм бил я дерегистрирал. Като го чух ми прозвуча съвършено невероятно, но е факт.  Нямам идея как би могло да се случи това, при положение че и големия и малкия талон не са излизали от касата ми.

Имат копия в КАТ и в прокуратурата, защото преди време имах прокурорска проверка във връзка с някаква акция за проверяване на скъпи коли. Всъщност и застрахователите ги имат.

Но представям си какво щеше да ми се случи, ако бях излязъл с тази кола - спира ме полицай и ме арестува за кражба на кола

Звучи невероятно, но щом се е случило на мен, може да се случи на всеки от вас. Пуснахме жалба в полицията и се надявам да разкрият разбойниците. Все пак имат запис на камерите в кат и може да се види кой е дерегистрирал. А дотогава да внимаваме да не ни арестуват за кражба на собствените ни коли. Сега се замислям, че прехвърлянето на кола освен нотариална сделка изисква и процедура в кат. А прехвърлянето на имоти, акции и други подобни е дори по-лесно.“

Първородната Godzilla!