FIA създава нов GT3 шампионат за електрички

  • Новият шампионат вероятно ще привлече някои от големите производители като Audi и Porsche, които имат опит в GT3 Новият шампионат вероятно ще привлече някои от големите производители като Audi и Porsche, които имат опит в GT3

23 Apr 2021

Международната автомобилна федерация (FIA) обяви създаването на нов шампионат за електромобили. Той предвижда използването на преработени серийни модели с възможност за участие на GT3 коли. Шампионатът ще се провежда на съществуващи постоянни писти, за разлика от Формула Е, за която се изграждат градски трасета. 

FIA посочва и конкретни числа за новите състезателни коли: мощност до 585 к.с. (430 кВт), минимална маса 1490-1530 кг, капацитет на батерията 87 кВтч и бързо зареждане с до 700 кВт. Последната стойност е впечатляваща на фона на серийното автомобилостроене, където най-бързото зареждане (на Taycan и e-tron GT) става с до 270 кВт. Любопитно е дали това означава, че електрическите GT3 коли ще влизат в бокса, за да се заредят за минута или две, например?

FIA очаква машините в новия клас да ускоряват до 100 км/ч за около 2,4 секунди (предвижда се използване на задно или двойно предаване) и да развиват около 300 км/ч. 

Литиево-йонните батерии ще бъдат унифицирани и ще се произвеждат от Saft, компания на петролния гигант Total.

Засега няма информация кога започва новият шампионат, нито кои производители са проявили интерес.

 

Много практичен и интересен!