Това е 94-метрова яхта по каналите на Нидерландия

  • Седем снимки на гигантската яхта по пътя си към морето Седем снимки на гигантската яхта по пътя си към морето

26 Apr 2021

Шантава гледка, нали!? Запечатана е от фотографа Том ван Оусанен, който е направил страхотни фотографии на близо 100-метровата яхта Project 817. Супер луксозната лодка е направена от нидерландския производител Feadship, като на снимките е запечатан моментът, в който пътува от дока в Кааг по път към Северно море. Кагерпласен е верига от няколко езера, приблизително по средата между Амстердам и Ротердам. На брега на остров в езерата e разположена една от корабостроителниците на Feadship. Това налага няколко пъти в годината готовите кораби да бъдат извеждани до морето през сложна система от канали.

Снимките на гигантската яхта, минаваща спокойно между църкви и площади, и издигаща се високо над покривите на сградите, бяха публикувани от CNN. Както виждате, на някои места широката 13,6 метра яхта минава буквално на сантиметри между двата бряга на канала. Проектирана е така, че да може да излезе по пътя си до морето, като дизайнерите са наясно до сантиметър с разстоянията между двата края на подвижните мостове. 

 

Свидетели на маневрите твърдят, че минаването през един вдигнат мост понякога отнема около час. От корабостроителницата до морето яхтата пътува между два и четири дни, макар разстоянието да може да се вземе с колело за час. Причината е, че минаването трябва да се съобрази не само с графика на отваряне на подвижните мостове, но и с метеорологичната обстановка и най-вече силата на ветровете. Излишно е да казваме какво се случва, ако времето не бъде взето предвид – независимо дали става въпрос за Суецкия канал или за малко градче в Нидерландия.

 

Процедурата, както може да се сетите, е доста сложна и скъпа. Първоначално яхтата тръгва към вътрешността на страната, а не към морето. Целта е да влезе в езерото Брасемермеер. Тук гигантският съд се качва на понтони, за да гази по-малко и да не закачи дъното на по-плитките канали. Яхтата се закача за влекач и буксир, облепя се с предпазно фолио и защитни елементи, и едва след това поема по каналите.

Ключовите моменти за екипа са свързани с преминаването през подвижните мостове, където буквално няколко сантиметра делят успеха от пълен провал на маневрата.

 

Лукс от Китай!