Продават най-бързата кола в България - легендарното Scirocco на Хеед Ауто

  • Галерия от 10 снимки на състезателното VW Scirocco на Хеед Ауто Галерия от 10 снимки на състезателното VW Scirocco на Хеед Ауто

14 May 2021

Продава се една истинска автомобилна легенда, поставила редица рекорди в България и чужбина! Състезателният VW Scirocco на Хеед Ауто, управлявано по драг шампионатите от Мартин Николов, е пуснато за продажба именно от своя пилот и механик.

Историята на това Scirocco е изключително дълга. Първоначалната идея за колата е тя да бъде реставрирана и да е просто добре изглеждащ екземпляр от 90-те. Но сформирането на отбора на Хеед Ауто през 2006 г. и желанието за участие в драг състезанията променя първоначалната концепция. И така, този Volkswagen е избран да бъде една от драг колите на новия отбор.

Днес, 15 години по-късно, от заводското състояние на това Scirocco и неговите 75 к.с., не е останало абсолютно нищо. Доскоро единствено предното стъкло и таванът бяха оригинални, но вече и те са направени от по-леки компоненти.

Шасито е заменено с изцяло тръбна конструкция, покрита от каросерия, изработена от фибростъкло.

Двигателят официално е RB32 от Nissan Skyline, но и той получава богат и скъп списък от състезателни модификации. Моторът е с гигантско и специално за драг турбо Garrett Gen.2 GTX5533R 88 мм, с което при налягане от 2,6 бара, се генерират 1370 к.с. на колелата. Т.е. на коляновия вал максималната мощност е над 1400 к.с.

Всичко по задвижващата система на четирите колела е със състезателен етикет. Предаването към усилените карданов вал и полуоски минава през 5-степенна скоростна кутия с въздушно превключване. Трансмисията е Liberty's Gears, модел Extreme, която може да издържи натоварване от над 3000 к.с.

Спирачната система включва 4-бутални драг апарати отпред и отзад, като колата разполага и с парашут. Теглото на автомобила е 1015 кг.

Цената на Scirocco-то на Мартин Николов е 85 000 евро. Някой веднага ще каже, че за тези пари може да си купи Nissan GT-R. Ок, може, но докато го направи да дава времена под 8 секунди ще похарчи далеч повече пари.

Най-доброто време на 402 м, което Мартин постига със своето VW Scrirocco, е 7,65 секунди с терминална скорост от 290 км/ч. Той направи това пистата „Тива“ в Гърция. Колата е счупила през годините всички възможни рекорди у нас и е многократен републикански шампион. В Гърция също е поставила рекорди на няколко писти.

Интересен факт е, че за изминаването на една класическа драг отсечка, дълга ¼ миля (402 м), Scirocco-то изгаря 3,5 литра горивна смес, в която се съдържа голямо количество етанол.

Първородната Godzilla!