ДВГ умира през 2027, когато електричките ще станат по-евтини от бензиновите коли!?

  • Засега електромобилите са значително по-скъпи от сравним по мощност и оборудване бензинов модел, но това най-вероятно ще се промени до пет години! Засега електромобилите са значително по-скъпи от сравним по мощност и оборудване бензинов модел, но това най-вероятно ще се промени до пет години!

17 May 2021

Ново проучване на BloombergNEF твърди, че между 2025 и 2027 цените на електромобилите ще паднат с над 30% спрямо сега. Това, според агенцията, ще направи електромобилите по-достъпни от тези с двигател с вътрешно горене. 

Тази промяна в ценовото съотношение между колите с ДВГ и тези с електромотори ще се случи постепенно – първо за по-скъпите и по-големи класове автомобили, а след това и за по-малките. Bloomberg очаква цените на големите кросоувъри с бензинов и електромотор да се изравнят през 2025, а тази на малките хечбеци от типа на Polo и Fiesta – през 2027.

През 2030 почти няма да има електромобили, които да са по-скъпи от сравним по мощност и оборудване бензинов модел. При това без да се вземат предвид инициативите за подпомагане на собствениците на електрически модели, които много европейски държави предлагат. Очаква се и все повече градове да въвеждат зони, където не се допускат дизелови и стари бензинови модели, което също ще се отрази благоприятно на продажбите на електромобили.

 

Лукс от Китай!