1982 Honda CBX е прекрасен мотоциклет с 6-цилиндров редови двигател. Този се продава

  • Галерия с 22 снимки. Галерия с 22 снимки.

19 May 2021

Honda CBX е мотоциклет със стил и много характер. Японците го произвеждат между 1978-ма и 1982-ра, като това е първият шосеен байк на Honda с 6-цилиндров двигател. Той е с обем от 1047 куб. см, със 6 карбуратора, 24 клапана и генерира мощност от около 100 к.с. и 85 Нм въртящ момент.

И въпреки логично обемистата си конструкция, моторът е с едва около 5 см по-широк от 4-цилиндровия CB750. Освен това, по този начин агрегатът може да влезе и в ролята на защита за краката на каращия, както от удар, така и от вятъра.

CBX ползва технологии от състезателните 6-цилиндрови машини на Honda от 60-те години, макар че, какво виждате, шосейният мотор е с по-туристическа стойка. Максималната скорост е над 220 км/ч, които се усещат като 300 без предно стъкло.

Конкретният екземпляр и повод за статията открих в сайта bringatrailer.com. Реших, че е добър повод да си припомним тези красиви колекторни тръби и шестте ауспуха, във времена на масова електрификация на превозните средства.

Машината явно е от последните произведени през 82-ра и е в добро състояние за годините си, с леки шупли на ръждичка тук-таме. Пробегът е около 15 хил. мили или под 25 хил. км, като сегашният ѝ собственик е навъртял под 500 от тях. Монтирано е кормило от Honda VF750F Interceptor, гриповете са сменени с доста по-… модерни, както и мигачите.

Технически пише, че е изправен, както и че скоро шестте карбуратора Keihin са били основно ревизирани. Към обявата може да отскочите, като кликнете тук или на която и да е от снимките горе, а може и да го чуете във видеото долу. До края на търга остават седем дни, а по време на списване на материала наддаването е достигнало до едва 2600 долара.

Първородната Godzilla!