Ford F-150 мина на ток! Америка полудя!

  • Галерия със 17 снимки Галерия със 17 снимки

20 May 2021

Може да добиете представа за това колко значим е този модел за Щатите, а и за цяла Северна Америка, ако обърнете внимание на първото видео на Ford. Не само американският президент Байдън участва в него, но той дори направи кръгче с чисто новия Ford F-150 Lightning EV. Пикапът, който изхвърли големия V8, за да го замени с изцяло електрическо задвижване.

По този начин Ford вече предлага електро варианти на двете си иконите – Mustang (макар колата да няма нищо общо с оригиналния Mustang) и F-150.

 

F-150 e истинска икона в Америка, а успехът му може да се сравни само с популярността на Golf в Европа. От 1981 г. насам това е не просто най-продаваният пикап в Щатите, това е най-продаваната кола от който и да е клас.

И днес тази машина вече има вариант на ток. С пробег до 480 км и начална цена от 40 хил. долара.

 

F-150 Lightning идва с два вида батерия – стандартна (SR), осигуряваща 370 км пробег, и голяма (ER от extended range), която гарантира до 480 км. И в двата случая те пращат енергия към електромотори на двата моста, като версията SR има 432 к.с., а ER осигурява 570 к.с. И в двата случая въртящият момент достига внушителните 1050 Нм. 

При криза с електроснабдяването F-150 Lightning може да зарежда дома ви с ток в продължение на три дни. В товарното отделение ще откриете 120 и 240-волтови контакти, което звучи доста удобно, ако сте далече от цивилизацията и ви трябва ток.

 

Електрическият пикап осигурява бързо зареждане с до 150 кВт, което изостава от най-добрите представители на класа, но все пак позволява да напълните батерията от 15 до 80% за 41 минути.

За разлика от външността, която се придържа строго към линиите на оригинала, то в интериора модерните технологии твърдо са наложили виждането си. Това включва гигантски 15,5-инчов изправен екран и изчистен табло почти без бутони.

И това не е само играчка – пикапът има товароносимост от 900 кг и може да дърпа товар с маса до 4,5 тона.

Първите доставки се очакват през пролетта на следващата година!

Много практичен и интересен!