Евро 7 окончателно убива ДВГ през 2025!?


31 май 2021

Европейската комисия все още обмисля какви да са конкретните изисквания на новия екологичен стандарт Евро 7. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) обаче е притеснена, защото очаква новият стандарт да се превърне в последния пирон в ковчега на двигателя с вътрешно горене. Ограниченията, предложени от някои европейски страни, предполагат, че новите изисквания за вредните емисии ще бъдат толкова строги, че дори хибридните модели няма да могат да ги изпълняват и на пазара ще останат единствено плъгин хибриди и електрички.

 

ACEA смята, че новите изисквания практически ще направят невъзможна продажбата на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, независимо колко усъвършенствани технологии за пречистване на отработилите газове използват.

Според предложенията за стандарта Евро 7 дори 1-литровите мотори ще трябва да разполагат с трикомпонентен катализатор и сложна система за следене на работата на двигателя. Дори се обсъжда диагностицираща система на борда на всеки един автомобил, която да следи изгорелите газове през целия жизнен цикъл на автомобила.

 

Според ACEA това до такава степен би оскъпило малките модели, че те ще станат практически непродаваеми. Освен това супер сложните системи за ограничаване на азотните и въглеродни оксиди биха направили автомобилите изключително податливи на повреди, опасяват се от ACEA.

Засега конкретни числа, относно изискванията на Евро 7, липсват, но европейските производители следят темата с нескрита тревога.

 

Коментари
  • Електрофен
    Айде да вкарват евро12 и да приключва филма. :( Да останат само едни тесли да се движат и прочие електро франкенщайни. Някой от феновете да се е замислял от къде аджеба идва тока за тия "благи" превозни средства? ТЕЦ Марица-изток и прочие "екологични" централи. А какво правим с "брактисаните" батерии? Май е еко ама не точно. Келепирец има тука, не се заблуждава те. И като трябва да дозаредиш и дремеш час на зарядката (ако има място) к'во правиме? Хубава идея ама с толкова недъзи че макар да съм й фен не ми се иска да се случва по този начин. А политиците за евро 6,7,8,9.... са ясни. Прах и пепел в очите на избирателите(балъците). Я как мислим за Вас. Да, да ама НЕ. Та ЗАМИСЛЕТЕ СЕ (който може) на какъв таралеж ще седнете с тези "еко" норми.
Коментирай

Sending ...