Евро 7 окончателно убива ДВГ през 2025!?


31 May 2021

Европейската комисия все още обмисля какви да са конкретните изисквания на новия екологичен стандарт Евро 7. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) обаче е притеснена, защото очаква новият стандарт да се превърне в последния пирон в ковчега на двигателя с вътрешно горене. Ограниченията, предложени от някои европейски страни, предполагат, че новите изисквания за вредните емисии ще бъдат толкова строги, че дори хибридните модели няма да могат да ги изпълняват и на пазара ще останат единствено плъгин хибриди и електрички.

 

ACEA смята, че новите изисквания практически ще направят невъзможна продажбата на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, независимо колко усъвършенствани технологии за пречистване на отработилите газове използват.

Според предложенията за стандарта Евро 7 дори 1-литровите мотори ще трябва да разполагат с трикомпонентен катализатор и сложна система за следене на работата на двигателя. Дори се обсъжда диагностицираща система на борда на всеки един автомобил, която да следи изгорелите газове през целия жизнен цикъл на автомобила.

 

Според ACEA това до такава степен би оскъпило малките модели, че те ще станат практически непродаваеми. Освен това супер сложните системи за ограничаване на азотните и въглеродни оксиди биха направили автомобилите изключително податливи на повреди, опасяват се от ACEA.

Засега конкретни числа, относно изискванията на Евро 7, липсват, но европейските производители следят темата с нескрита тревога.

 

Лукс от Китай!