Бившият шеф на VW плаща 10 млн. евро заради Дизелгейт

  • Мартин Винтеркорн подаде оставка веднага след като скандалът избухна през 2015 Мартин Винтеркорн подаде оставка веднага след като скандалът избухна през 2015

03 Jun 2021

Бившият изпълнителен директор на VW Group Мартин Винтеркорн се е съгласил да изплати 10 млн. евро обезщетение във връзка със скандала с измамите с дизеловите двигатели от 2015 г. Винтеркорн подаде оставка само няколко дни след избухването на скандала през септември 2015, като отричаше всякаква вина.

Volkswagen и Винтеркорн са постигнали споразумение, в което участват и други бивши мениджъри от компанията. Засега официално съобщение няма, но е показателно, че бордът на VW ще се събере извънредно, за да обсъди споразумението, съобщава Reuters. След това документът трябва да бъде одобрен и на събранието на акционерите през юли.

След няколкогодишно вътрешно разследване заключението на Volkswagen е, че Винтеркорн е нарушил правата си във връзка с инсталирането на нелегалния софтуер на дизеловите мотори на 11 млн. автомобила между 2009 и 2015 г.

Скандалът струва на компанията милиарди eвро и се отрази сериозно имиджово, особено на пазарите в Америка. Той до голяма степен предопредели и посоката към електрификация, благодарение на която се родиха моделите от семейството ID.

 

Много практичен и интересен!