Тази Impreza S6 WRC е най-скъпото Subaru на света. Бе продадено за 708 хил. евро…

  • Галерия със 17 снимки. Галерия със 17 снимки.

07 Jun 2021

Исусе. Точната сума е 610 хил. паунда, които правят 708 637 евро или… 1 385 431 лв. Почти 1,4 млн. лв. за 21-годишно очукано Subaru, с липсващо огледало, залепен с тиксо мигач, щета по прага и още „забележки“, както сме свикнали да бъдат наричани работите, които свалят от цената на употребявания автомобил.

Само дето в този случай „забележките“ са една от причините за колосалната сума платена за това Subaru Impreza S6 WRC, защото те са дело на Ричард Бърнс и неговия навигатор Робърт Рейд. Второто има може и да не ви е познато, ако не сте рали фенове от преди 15-20 години, но първото трябва да го знаете. Ако ли не, даваме ви 15 мин. с Google и YouTube, за запълните тази празнота от знания, защото… трябва.

Това е една от най-оригиналните състезателни коли. Нея Бърнс кара в рали „Тур де Корсе“ (Корсика), „Сан Ремо“ и накрая печели рали „Великобритания“, което тогава се казва ‘Network Q Rally’. Любопитен факт е, че автомобилът е бил купен от колекционер още преди финалната надпревара, с условието, че веднага след финала колата ще бъде запечата, с целия инвентар вътре в нея.

Тук визираме интерком системата на пилота и навигатора, записките на втория и дори протеиновите барчета на екипажа, още намиращи се в джобовете на вратите. Вместо да мине през Prodrive за инспекция и ремонти, колата е приета от първия си частен собственик директно след карирания флаг.

Този екземпляр се счита за един от най-запазените заводски WRC автомобили в света, с оригинален двигател, скорости и дори документация включваща страница с описание на секретния софтуер на Prodrive, вкарващ машината в специфичен нискооборотен режим с цел да може да премине теста за шум по време на техническата инспекция…

Колата сменя няколко собственика през нейните 21 години съществуване, като през тях се появява в няколко исторически събития. Последното от тях е „Фестивала на скоростта в Гудууд“ през 2019-та, където навигатор в нея е не кой да е, а Алистър Макрей.

В това страхотно видео на ‘Collecting Cars’ ще видите старата бегачка отново в действие, като то е част от промотирането ѝ за търга. Явно доста успешна промоция, ако съдим по крайната сума за придобиване от страна на новия собственик. С която тази кола се превърна в най-скъпото Subaru на света, почти три пъти по-скъпо от досегашния първенец, шосейното 22b продадено за 312 555 долара (514 хил. лв.), за което писахме в края на април (кликнете на снимката най-долу).

И тук е време за още малко странична обогатяваща информация - ‘Collecting Cars’ сайт и общност за продажба на класически автомобили, която е на едва 2 години, но се развива много добре, като в нея пръст (и страхотен подкаст) има не кой да е е г-н Крис Харис.

Какво мислите? Дали това е разумна инвестиция или безобразно надценяване? Споделете мнението си с коментар.

 

 

Първородната Godzilla!