Fiat пенсионира ДВГ през 2030!

  • Легендарното трасе на покрива на завода в Торино отдавна не се използва Легендарното трасе на покрива на завода в Торино отдавна не се използва
  • На негово място ще бъдат засадени 28 000 растения, които да абсорбират въглероден диоксид На негово място ще бъдат засадени 28 000 растения, които да абсорбират въглероден диоксид

07 Jun 2021

Fiat е поредният автомобилен производител, който обявява крайна дата за живота на двигателя с вътрешно горене. Италианската марка, част от гиганта Stellantis, постепенно между 2025 и 2030 г. ще извади бензиновите и дизелови двигатели от продуктите си. След 2030 компанията не предвижда да предлага други модели, освен задвижвани от електромотори. 

Мъникът 500 ще е първият модел на компанията, който напълно ще се откаже от бензиновото задвижване. Стратегията на Fiat е до 2025 г. да успее да изравни цените на електрическите модели с тези, задвижвани от бензинови двигатели. Компанията ще инвестира и в зарядна инфраструктура, която да поддържа електромобилите с по-малки батерии, които не могат да изминават големи разстояния с едно зареждане.

Fiat има и други планове, свързани с подобряването на качеството на въздуха. Компанията ще залеси покрива на завода си Лингото в Торино, който беше известен с легендарното овално трасе за тестване на автомобили. На мястото на пистата ще бъдат посадени 28 хил. растения, съобщават италианците.

 

Лукс от Китай!