Boeing създаде безпилотен дрон, който зарежда изтребители във въздуха! (Видео)

  • Девет снимки на летящата колонка за гориво Девет снимки на летящата колонка за гориво

08 Jun 2021

Boeing е готов с безпилотен дрон, който може да зарежда изтребители в полет. Компанията обяви, че това е първата подобна операция в световната авиация – досега винаги както зареждания, така и зареждащият самолет са били управлявани от пилоти. 

Безпилотният Boeing MQ-25 T1 вече е направил 25 тестови полета, а видеото с успешното зареждане на F/A-18 E/F Super Hornet е заснето на 4 юни.

 

Boeing разработва безпилотния дрон за зареждане според договор с Пентагона на стойност 805 млн. долара, като срещу тази сума американската армия ще получи четири произведени дрона. Преди това обаче ще бъдат създадени не по-малко от седем машини, с които зареждането да се тества в различни ситуации, с различни модели изтребители и при различни скорости. Очаква се MQ-25 T1 да е готов за реални операции през 2025 г.

Тестът от 4 юни е продължил общо 4,5 часа, машините са били в контакт на няколко пъти за общо “над 10 минути”, като е прехвърлено около 140 кг гориво, което е значително под капацитета на дрона. Пробвани са различни настройки при различни скорости и височина на полета между 3000 и 4500 метра.

 

Първородната Godzilla!