Arteon R е тук като седан и комби с 320 коня!

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.

10 Jun 2021

Новите Arteon R вече могат да се поръчат и у нас в двете версии на каросерията – седан и комби. Всъщност седанът реално е фастбек, а комбито носи означението Shooting Brake. Технически обаче двете коли са идентични, като се задвижват от 4-цилиндров турбо TSI с 320 к.с. и 420 Нм. Всъщност това означава, че Arteon R Shooting Brake е най-мощното комби, правено от VW някога. Благодарение на системата 4Motion за задвижване на четирите колела, ускорението до 100 км/ч се случва за 4,9 секунди.

 

Скоростната кутия е 7-степенна автоматична с два съединителя и възможност за ръчно превключване от волана. Нова система за разпределение на въртящия момент прехвърля тягата не само между предния и задния мост, а и между двете задни колела. Като цяло към предния мост се насочва 50 до 100% от въртящия момент, а към задните колела отива между 0 и 50% от тягата. Едновременно с това до 100% от достигащия до задния мост въртящ момент може да бъде насочен към външното за завоя колело, с което значително се подобрява динамиката в поведението на автомобила в завой.

Окачването на Arteon R сваля колата с 20 мм по-близо до асфалта спрямо стандартния вариант. Моделът получава специфични 20-инчови джанти (серийно идва с 18-ки), зад които се крият сериозни спирачки с диаметър 357 мм отпред (това е диск с размера на 14-инчова джанта) и 310 мм отзад. Максималната скорост е ограничена стандартно на 250 км/ч, но срещу доплащане може да се отключи до 270 км/ч.

Най-приятната промяна в интериора е добавянето на осветения в синьо бутон Race, който подготвя двигателя, ходовата част, кормилната уредба и трансмисията за максимално динамично каране.

Първородната Godzilla!