McLaren F1, изминал 387 км, струва над 15 млн. долара (Видео)

  • Галерия от 17 снимки на McLaren F1 Галерия от 17 снимки на McLaren F1

16 Jun 2021

С появата си през 90-те McLaren F1 се превръща в жива легенда, чупейки рекорда за най-бърз сериен автомобил в света. Британската кола с баварско сърце и днес е истинска автомобилна икона.

Когато излиза през 1992 г. нов McLaren F1 се продава за 540 000 британски лири, което днес се равняват на 1,1 млн. лири. С годините цената на малкото направени бройки в края на миналия век (само 106 броя) започва драстично да расте. През 2008 г. тя варира около все още приличните 1,5 млн. лири, но през 2014 г. за един F1 ще са ви необходими далеч повече - 5 млн. лири. Роуън Аткинсън, познат от филмите за Мистър Бийн, продаде своя McLaren F1, с който катастрофира два пъти, за 8 млн. лири през 2015 г. Две години по-късно, през 2017 г., Люис Хамилтън купи на търг (неслучайно) 44-тият сглобен F1, плащайки за него 12 млн. лири.

Днес, цената за „нормален“ McLaren F1 е около 16 млн. лири., но ако е специална версия или има известен притежател или история, разбира се, сумата нараства.

Екземплярът от снимките тук е изминал за целия си живот престъпно малко километри - само 387 км! И ще бъде продаден на търг през август в Пебъл Бийч, организиран от Gooding and Company. Аукционната къща очаква за него да бъдат платени над 15 млн. долара.

Тази бройка е с номер на шаси #029 и е 25-тият доставен клиентски McLaren F1. Произведена е през 1995 г., като каросерията е в поръчков цвят Creighton Brown. Интериорът е комбинация от светло и тъмно кафяво.

Първият собственик на този девствен McLaren F1 е човек от Япония. Той се грижи безупречно за състоянието на колата и нейното обслужване, но определно не прекарва времето си с нея зад централно разположения волан. След това американец я купува и подобно на първия собственик, я прибира в гараж, без да се наслади на нейния средноразположен 6,1-литров V12 двигател на BMW, произвеждащ 627 к.с. и 650 Нм. Тази кола рядко е карана на най-високата 6-та предавка на механичната кутия, с която е оборудвана.

Ако разделим изминатите километри на възрастта от 26 години излиза, че средно се падат по-малко от 15 км на година.

Препоръчваме ви да разгледате галерията най-горе, за да видите оригиналните аксесоари, които са закупени с автомобила и също с него ще отидат при новия собственик. Това са няколко кафяви чанти, рядък часовник TAG Heuer, оригинални златисти титаниеви интструменти и шкаф с още инструменти на Facom.

За жалост или не, бъдещият трети собственик на този красавец, ще го прибере на топло, далеч от асфалта и ще продължи неговото тихо колекциониране. В случай че реши все пак да го кара е препоръчително за неговата безопасност да смени оригиналните гуми Goodyear Eagle F1, които все още са на джантите. Предстои да разберем и каква цена ще бъде платена за него.

Първородната Godzilla!